Beatrice Mahler rupe tăcerea despre moartea lui Petrică Mâțu Stoian. Ce spune despre plămânii lui

de: Iancu Andreea
07 11. 2021

Managerul Institutului „Marius Nasta” din București a oferit mai multe explicații posibile pentru decesul regretatului artist. Beatrice Mahler a vorbit despre moartea lui Petrică Mâțu Stoian, oferind mai multe informații despre ceea ce se întâmplă cu mulți pacienți, după recuperarea post-Covid. Specialistul precizează ce s-ar fi putut aplica în cazul interpretului de muzică populară.

Medicul Beatrice Mahler, despre moartea lui Petrică Mâțu Stoian

Artistul de muzică populară Petrică Mâțu Stoian ajungea în urmă cu o zi, de urgență, la Spitalul de Urgență din Reșița, după ce ar fi început să tușească cu sânge. Acesta era internat la o clinică privată de lângă Sasca Montană, la 100 de kilometri de Reșița, acolo unde făcea terapie hiperbară, recomandată pentru recuperarea post-Covid. Din păcate, medicii l-au diagnosticat cu șoc septic și bronhopneumonie, iar în jurul serii au confirmat decesul artistului.

Îndrăgitul artist a adus nu doar tristețe în sufletul cunoscuților, ci și uimire în rândul specialiștilor. Managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală, Beatrice Mahler, a oferit mai multe explicații despre moartea lui Petrică Mâțu Stoian, explicând că este necesară autopsia trupului neînsuflețit pentru a confirma cu exactitate cauza morții.

Orice persoană care se prezintă la spital şi moare în 24 de ore este absolut obligatoriu ca autopsia să se facă la Institutul de Medicină Legală pentru a evidenția cu exactitate cauzele pentru a face teste toxicologice şi alte analize pe care noi în spitale nu le facem, recomandă medicul Beatrice Mahler, conform Antena 3.

Specialistul a explicat ce se întâmplă cu plămânii după trecerea prin Covid

În cadrul intervenției sale, Beatrice Mahler a explicat care sunt sechelele pulmonare cu care pot să se confrunte pacienții de Covid, în ciuda depășirii bolii. Medicul recomandă atenție sporită, fiind necesară o recuperare lentă a funcției pulmonare.

Trebuie să ne imaginăm cu toții că un plămân care are aspect de burete. Când trece prin COVID se transformă într-un plămân cu aspect de fagure de miere, cu aspect rigid, un plămân care nu suportă presiuni importante, un plămân care trebuie reobișnuit să respire şi reobișnuit cu eforturi, spune medicul Institutului Nasta.

Complicația care pune în pericol viața pacienților Covid

În mai multe cazuri, pacienții care s-au recuperat în urma Covid-19 au experimentat o perioadă de tuse cu sânge. Medicul susține că aceasta reprezintă o complicație a bolii și este legată de o afecțiune mai rar menționată – tromboembolism pulmonar. Aceasta poate apărea chiar și la o distanță de câteva zile de la externare și pune în pericol viața pacienților.

Complicația se manifestă prin scăderea bruscă a oxigenului, expectorație cu sânge și o stare generală proastă. În lipsa unui tratament și, ca urmare a unor probleme de circulație preexistente, pacientul poate ajunge la deces.

Post-COVID mai există o complicație care din păcate este prezentă şi se vorbeşte foarte puţin şi anume riscul trombembolism pulmonar. Avem o boală a vaselor, o boală care este prezentă în COVID şi care duce la coagularea sângelui în vase, care nu apare în timpul internării.

Poate să apară şi la câteva zile după externare şi se manifestă printr-o scădere bruscă a oxigenului, prin expectorație cu sânge, prin stare generală alterată. Din păcate, la o parte din aceşti pacienți, dacă tromboza este importantă pe vasele de sânge pacientul nu ajunge să beneficieze de tratament şi decedează, a explicat specialistul, potrivit sursei citate.