Avertizările privind valul trei al pandemiei pun din ce în ce mai multă presiune pe sistemul medical, dar și pe autorități. Noua tulpină din Marea Britanie se află deja în aproape toată țara, mai multe județe pregătindu-se deja să intre în scenariul roșu. Din păcate, rapiditatea cu care aceasta se transmite a determinat INSP să transmită avertismente cu privire la o creștere uriașă a numărului de infectări. Medicul Beatrice Mahler atrage atenția asupra modului în care trebuie să purtăm masca de protecție pentru a fi cu adevărat protejați.
Managerul de la Instititul “Marius Nasta” a vorbit despre noile informații transmise pe forurile internaționale cu privire la purtarea eficientă a măștii.
Beatrice Mahler le recomandă cetățenilor să folosească o mască de calitate cu filtru care să ofere protecție crescută, sau dacă nu, atunci să folosească o protecție dublă, adică o mască sanitară, bine etanșată, acoperită de o mască textilă. Specialistul insistă asupra unei prevenții crescute, mai ales în spațiile aglomerate, cum ar fi piețe, mijloace de transport, spitale.
„Atunci cand ne uităm la o mască de protecție este extrem de importantă calitate materialului din care este alcătuită. Cu cât este o țesătură mai densă, cu atât gradul de filtrare este superior, dar sa nu uitam ca este extrem de important și modul în care fixam masca la nivelul feței, etanșeitatea măștii pe față.
În ultima perioadă au apărut dispozitive care reușesc să fixeze mult mai bine masca, nu ins patele urechii, ci în spatele extremității cefalice.
Este bine să ne gândim la o protecție ridicată atunci cand nu pot fi întrunite celelalte condiții de siguranță, cand mergem în locuri aglomerate și distanțarea nu poate fi păstrată, în mijloacele de transport în comun, în situațiile în care riscul de infectare poate să crească”, a spus Beatrice Mahler.
Managerul de la „Marius Nasta” a explicat că cel mai important lucru pe care trebuie să-l facem este să ne asigurăm că masca purtată este avizată de U.E. Din cauza contagiozității mari a noii tulpini, majoritatea contacților unei persoane infectate ajung să se infecteze dacă nu se protejează.
Din acest motiv, Beatrice Mahler insisită ca cetățenii să nu renunțe nicio secundă la protecție, iar aceasta să fie făcută într-un mod reposnsabil și corect.
“În primul rând trebuie să pornim de la conceptul că masca ne protejează întâi pe noi, este importat să ne gândim și la cel din fata noastră, dar masca o purtam ca sa ne protejeze pe noi, de aceea trebuie sa alegem o mască bună și să o fixam pe fata.
Când vrem sa vedem ca o mască este avizată la nivel european, sunt site-uri care oferă această informație destul de simplu, iar dacă acestea se găsesc trecute ca și avizate de către Uniunea Europeană, putem să le folosim fără nici un fel de problema.
Ținând cont ca tulpina britanică începe sa circule tot mai mult, iar familiile în care avem informația că este prezenta, numărul de contacți este aproape egal cu numărul de persoane care se infectează, este important sa găsim metode de protecție cat mai eficientă.
Sigur, masca dublă, adică o mască textilă, sub care sa fie pusă o mască chirurgicală este o măsură de protecție recomandata tot mai des inclusiv de forurile internaționale”, a spus medicul, la B1.ro.