BCR și BRD i-au propus Gabrielei Firea credite pentru troleibuze și autobuze. Câți bani sunt în joc

BCR și BRD i-au propus Gabrielei Firea credite pentru troleibuze și autobuze. Câți bani sunt în joc
BCR și BRD i-au propus Gabrielei Firea credite pentru troleibuze și autobuze

BCR și BRD s-au prezentat cu oferte de creditare în fața edilului Capitalei, Gabriela Firea, pentru finanțarea unor investiții publice de interes local, precum: autobuze, troleibuze, realizare pasaj Doamna Ghica, lărgire Șoseaua Fabrica de Glucoză și nodul rutier Ciurel.

BCR și BRD au ofertat Primăria Capitalei

Banca Comercială Română (BCR) și BRD – Groupe Societe Generale au despus oferte în scopul acordării către Primăria Municipiului București a unui credit de până la 100 de milioane de lei, pentru o perioadă de 10 ani, destinat finanțării unor investiții publice de interes local.

Jumătate din bani sunt destinați subvenționării unor proiecte de infrastructură rutieră ce se află în acest moment în derulare, printre care: „Pasaj Doamna Ghica“, „Modernizarea unor artere de penetrație, străpungeri, supralărgiri și pasaje rutiere și pietonale – Penetrație Splaiul Independenței – Ciurel – Autostrada București – Pitești“ și „Lărgire Șoseaua Fabrica de Glucoză între Calea Floreasca și Șoseaua Petricani“.

În ceea ce privește cealaltă jumătate din credit, aceasta va acoperi o parte din componenta nerambursabilă a proiectului privind achiziționarea a 100 de troleibuze cu autonomie și 130 de autobuze hibrid, a căror valoare ajunge la nu mai puțin de 487,872 milioane de lei (inclusiv TVA).

Ce prevede caietului de sarcini al licitației

„Pentru implementarea acestui proiect a fost semnat contractul de finanțare nerambursabilă nr. 39/N/GES/28.12.2018 între Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), în calitate de finanțator și Municipiul București, în calitate de beneficiar, prin care se acordă o finanțare nerambursabilă în sumă de până la 340.000.000 lei (reprezentând 80% din valoarea cheltuielilor eligibile) din totalul valorii proiectului de 487.872.261,10 lei (inclusiv TVA).

Urmare a finalizării procedurilor de licitație aferente proiectului, la data de 26.08.2019 s-a semnat contractul de furnizare a 130 autobuze hibrid cu MercedesBenz România în valoare de 195.268.331,70 lei (fără TVA), iar la data de 15.04.2020 s-a semnat contractul de furnizare a 100 troleibuze cu autonomie cu asocierea Bozankaya Otomotiv Makina (lider) – Sileho GMBH (asociat) în valoare de 207.646.300 lei (fără TVA).

Pentru ca implementarea contractelor de furnizare mai sus-menționate să se desfășoare în condiții optime, se estimează un necesar de 50 milioane de lei în completarea sursei de finanțare nerambursabilă acordată de AFM pentru acoperirea contribuției proprii a Municipiului București“, se arată în caietului de sarcini al licitației, potrivit profit.ro.