14 feb. 2022 | 12:08

Băuturile interzise după vârsta de 65 de ani. Ce nu mai au voie oamenii să bea. Studiu

Sănătate
Băuturile interzise după vârsta de 65 de ani. Ce nu mai au voie oamenii să bea. Studiu
Consumul nesănătos de alcool poate duce în timp la alte probleme

Că ne place sau nu, inclusiv medicul spune că un pahar de vin este bun pentru sănătate. Este bun, chiar și atunci când ajungi la o anumită vârstă, de exemplu 65 de ani. Specialiștii în sănătate spun că au creat orientări specifice pentru persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste, când vine vorba de alcool. Cei care nu iau medicamente și au o stare de sănătate bună ar trebui să își limiteze consumul total de alcool la cel mult șapte băuturi pe săptămână, spun studiile.

Consumul de alcool pe măsură ce îmbătrânim

Studiile arată că, în această etapă a vieții, este ceva obișnuit, dar poate veni cu noi riscuri. Pe măsură ce îmbătrânim, schimbările în compoziția corpului nostru și în capacitatea de a metaboliza alcoolul înseamnă că alcoolul afectează mai profund adulții în vârstă atunci când beau.

Aproape jumătate dintre adulții în vârstă de 65 de ani și peste declară că au consumat alcool în ultimul an. Aceștia pot bea un pahar la un eveniment social sau la o petrecere, pentru a-și îmbunătăți starea de spirit sau ca mijloc de a face față unui simptom dificil, cum ar fi insomnia. Unii adulți în vârstă consumă alcool chiar și pentru efectele pozitive percepute asupra sănătății.

Consumul nesănătos de alcool poate duce în timp la alte probleme

Deși consumul de alcool și problemele legate de alcool sunt mai puțin frecvente la adulții în vârstă decât la cei mai tineri, consumul de alcool la vârsta a treia aduce riscuri specifice pentru acestea.

Unele dovezi sugerează chiar că băutorii mai în vârstă sunt mai puțin conștienți de aceste efecte, chiar dacă le resimt. Institutul Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism (NIAAA) a creat orientări specifice pentru persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste.

Cei care nu iau medicamente și au o stare de sănătate bună ar trebui să își limiteze consumul total de alcool la cel mult șapte băuturi pe săptămână. În plus, cei cu vârsta de peste 65 de ani nu ar trebui să consume mai mult de trei băuturi în orice zi.

Cei cu anumite afecțiuni medicale, cum ar fi depresia majoră, sau cei care iau anumite medicamente, de exemplu, analgezice, ar trebui să consume mai puțin alcool sau să se abțină complet.

Care sunt băuturile alcoolice nerecomandate pentru cei peste 65 de ani

Potrivit unei analize din 2017, consumul de alcool a crescut constant în rândul populației de 60 de ani și peste în ultimele două decenii, în special în rândul femeilor.

Datele din cadrul National Survey on Drug Use and Health  indică faptul că aproximativ 20 % dintre adulții cu vârste cuprinse între 60 și 64 de ani și aproximativ 11 % dintre cei cu vârste de peste 65 de ani raportează consumul excesiv de alcool în prezent.

Adulții în vârstă se pot confrunta cu o varietate de probleme din cauza consumului de alcool, în special cei care iau anumite medicamente, au probleme de sănătate sau beau foarte mult. Soecialiștii spun că vârstincii, de peste 65 de ani, ar trebui să-și limiteze consumul total de alcool la cel mult șapte băuturi pe săptămână. Experții în sănătate spun că ar trebui să vă reglementați și ce fel de băuturi alcoolice consumați peste vârsta de 65 de ani.

1. Feriți-vă de băuturile tari

Dacă sunteți trecut de 65 de ani și vreți să vă răsfățați cu o băutură alcoolică din când în când, nu mergeți direct la cea tare. Experții în sănătate avertizează că adulții cu vârsta de peste 65 de ani ar trebui să evite băuturile tari, care sunt băuturi alcoolice puternice. Aeste băutiri conțin mai puțini mixeri decât alcool. Potrivit experților, ar trebui să rezistați la orice băutură mixtă care conține mai mult de 30% alcool.

2.Coniacul nu este recomandat celor peste 65 de ani

Deși cel mai bine este să stai departe de toate băuturile alcoolice tari pe măsură ce avansezi în vârstă, unii experți spun că anumite tipuri sunt mai rele decât altele. Aceștia sfătuiesc pe oricine trece de o anumită vârstă să se ferească de coniac. Ar trebui evitat de persoanele de peste 65 de ani, deoarece provoacă cele mai multe simptome de mahmureală, care pot deveni greu de gestionat, explică specialiștii.

3.Berea neagră, pe cât de bună, pe atât de nerecomandată

Dacă căutați în frigider o bere răcoritoare, ar fi bine să fiți atenți la ceea ce luați înainte de a o deschide. Specialiștii îi încurajează pe adulții în vârstă să se limiteze la berile ușoare, care au un conținut mult mai mic de alcool decât berile cu tărie deplină. Cu toate acestea, este important de precizat că lumina nu se referă la culoarea berii în sine. Acea bere aurie pe care o luați ar putea avea de fapt o cantitate de alcool de două ori mai mare decât o bere neagră. În caz de dubii, verificați pe etichetă alcoolul din bere înainte de a o servi.

4.Evitați vinul alb

În timp ce NIAAA spune că adulții în vârstă care sunt sănătoși pot lua parte la un pahar de vin zilnic, ar fi mai bine să stați departe de anumite sticle. Trista Best, profesor de nutriție și dietetician înregistrat la Balance One Supplements, spune că adulții în vârstă ar trebui să evite vinurile fabricate cu o cantitate mare de sulfiți, care sunt atât substanțe chimice naturale, cât și aditivi, adesea folosite pentru a îmbunătăți multe caracteristici ale vinului, cum ar fi aspectul, gustul și durata de valabilitate.

Vinurile albe conțin, de obicei, mai mulți sulfiți decât vinul roșu, dar aceștia sunt, de asemenea, deosebit de răspândiți în special în cele făcute cu exces de zahăr, spune Best. Medicii recomandă să schimbați vinurile albe cu cele roșii atunci când îmbătrâniți, mai ales pentru că acestea din urmă conțin alți factori pozitivi. „Vinul roșu are antioxidanți care sunt benefici pentru organism în combaterea stresului oxidativ”, explică Trista Best.

Concluzie

Pe măsură ce îmbătrânim, consumul de alcool poate rămâne o parte a unui stil de viață sănătos. Savurarea unui pahar cu prietenii sau cu familia poate contribui la o îmbătrânire sănătoasă prin stimularea legăturii sociale și a sentimentului de plăcere. Cu toate acestea, consumul nesănătos de alcool poate dăuna sănătății și stării de bine a unei persoane.

PlaySport
Natalia Mateuț, prima reacție după ce a ajuns la DIICOT: „Am stat 20 de minute”
Ego.ro
ȘOC! Dana Budeanu a renunțat la lenjeria intimă, rochia prea scurtă a arătat TOT
Digi24
Lukașenko a dezvăluit de ce Belarusul nu a invadat Ucraina alături de armata lui Putin: „Am face jocurile NATO”
Cancan.ro
„Decapitare” la vârf, în Antena 1! Celebrul prezentator a fost dat afară
Stirile PROTV
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk. Bolnavă de cancer, își dorește doar scuze
Romania TV
Ultima imagine cu Costel Corduneanu în viață! Cum arăta „Stăpânul Moldovei”, înainte de a muri. Boala îl schimbase radical, dar el tot își găsea puterea să zâmbească
Capital.ro
Devine obligatoriu în ROMÂNIA. Ce trebuie să știe cei care se uită la TELEVIZOR
EVZ.ro
Gheorghe Dincă, eliberat din închisoare, deși era condamnat pe viață
Adevarul
Farmacia din grădină. Rolul legumelor în prevenirea unor boli foarte grave, explicat de un renumit cercetător român
BZI.ro
Vedeta și-a uimit fanii! Loredana Groza, în colanți și top transparent! – FOTO
Spynews.ro
Doliu în lumea muzicii de petrecere! S-a stins din viață o cunoscută artistă: "În aceste clipe..." / FOTO
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Povestea Antonelei Pătruț, fosta chelneriță care a devenit iubita lui Arpad Paszkany, omul care a finanțat pe CFR Cluj
Redactia.ro
Reacția presei internaționale, după ce Serena Williams a anunțat că vrea să intre în alt sport
Digisport.ro
De ce a detonat armata cel mai frumos pod din România. A fost construit de Anghel Salingy
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk. Bolnavă de cancer, își dorește doar scuze
Digi24
"Sleepy Don". Valuri de ironii după ce Trump a adormit la primul termen al procesului. Procuror: N-am mai auzit așa ceva până acum
Digi24
Cum arătau Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu în 2012, la primul sezon Masterchef. Imagini de colecție
Unica.ro
WhatsApp adaugă noi funcții. Ce beneficii vor avea utilizatorii
EVZ.ro
Doliu în lumea muzicii de petrecere! S-a stins din viață o cunoscută artistă: "În aceste clipe..." / FOTO
Spynews
NOUA RECALCULARE a pensiilor din România. Casa de Pensii a confirmat informația
Capital.ro
Solstițiul de vară 2024. Data la care începe oficial vara astronomică
Antena 3
Cum arată Delia Matache în costum de baie. Imagini îndrăznețe din vacanțele exotice ale artistei
TV Mania
Și-a părăsit soțul pentru cel mai bun prieten al lui. Anunțul făcut acum la doar câteva luni de la divorț: „Plătim pentru orice...”...”
Avantaje
DUBLĂ RECALCULARE a PENSIILOR! Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a anunțat OFICIAL
Mediaflux
Doliu în lumea muzicii de petrecere! S-a stins din viață o cunoscută artistă: "În aceste clipe..." / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O ispită de la Insula Iubirii apare în cel mai recent videoclip de la Tzanca Uraganu. Livia nu este la prima apariție de acest gen
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro