Consmul ridicat de energizante în rândul tinerilor a intrat în atenția autorităților, care au dispus o serie de măsuri. Printre acestea se numără și scoaterea acestuia din automate. De asemenea, minorii nu vor mai putea cumpăra energizant dacă nu sunt însoțiți de un părinte. Legea care prevede acest lucru a trecut de Senat.
Minorii care nu sunt supravegheați de un părinte nu vor mai putea consuma energizante. Astfel, dacă un adult nu este prin preajmă, vânzătorii nu vor mai putea vinde energizante copiilor. La această măsură se adaugă și scoaterea energizantelor din automate. În acest fel, copii nu-și vor putea cumpără singuri acest tip de băutură.
Citește și: Cum să menții băutura rece pe plajă mai mult timp. Cu ce trebuie să învelești sticlele
Datele arată că, în România, doi din trei tineri consumă energizante. În unele cazuri, consumul ridicat de energizante poate face victime. În urmă cu doar trei luni, un tânăr de 17 ani a murit după ce a consumat patru doze de energizante.
De regulă, adolescenții recurg la consumarea acestora în timpul sesiunilor de examene sau teste. În timp, acestea pot duce la dependeță. Acest lucru este confirmat și de date, care arată că românii beau energizante de 60 de milioane de euro. Zilnic, peste 40.000 de litri de astfel de băuturi se vând în ţara noastră.
Aceste băuturi reprezintă un pericol din cauza conţinutului ridicat de zahăr, cafeină şi taurină. Echivalentul a patru energizante este reprezentat de 10 cafele espresso. Societățile pediatrice recomandă consumarea a 100 de miligrame pe zi, echivalentul unui cel mult un espresso şi jumătate.
”Cafeina este un drog foarte viclean, deoarece blochează adenozina, nucleozida reposanbilă de sentimentul de oboseală. Îți generează un salt în energie, generând în același timp molecule de dopamină în creier, care îți conferă starea de bine. Te simți mai alert și ai o părere mai bună despre tine.”, a explicat doctorul Stuart Farrimond într-un interviu acordat celor de la Daily Mail.
În urma depășirii acestei dozei, tinerii pot prezenta dureri de cap, insomnii, amețeli, dificultăţi de respiraţie și creșterea tensiunii arteriale. Astfel, măsurile impuse de lege vin atât în sprijinul tinerilor cât și al părinților.
Citește și: Băuturile care îți alterează starea creierului. E timpul să le eviți pe toate
Datele arată că, până în 2027, vânzările de energizante vor înregistra o creștere de 7%. De asemenea, este de așteptat ca vânzările să depășească 53 de miliarde de euro până la sfârșitul anului.
Citește și: Băuturile perfecte pe care să le consumi dimineața și seara. Sunt cele mai indicate, conform medicilor