Băutura iubită de milioane de români ce se va scumpi de la data de 1 august. Berea se va scumpi începând cu această dată, iar de vină ar fi majorarea accizelor la alcool, precum și celelalte scumpiri pe care le au de acoperit producătorii de băutură. Românii trebuie să mai știe că nu doar berea își va mări prețul, ci toate viciile vor fi mai scumpe.
Berea se scumpește de la data de 1 august cu 20%, dar nu numai berea.
„Odată cu noua Ordonanță care s-a dat, practic s-au scumpit absolut toate viciile, în sensul că s-au mărit accizele, motiv pentru care automat prețul va crește, inclusiv la țigări, la bere etc. Aș putea să spun că e vorba și de jocurile de noroc, dar nu prin accize”, a explicat analistul Robert Croitoru, conform ziare.com.
„A fost atacată această zonă care, în general, este principala sursă de venit la nivelul Uniunii Europene, mă refer la accize. Și odată cu noua Legislație s-au adus și corecții la TVA la anumite articole. Și motiv pentru care dacă discutăm punctual de bere, s-a scos din categoria de 9% și se duce spre 19%. Cumulat și cu accize va ajunge la o creștere spre 20%, începând cu 1 august”, a spus analistul fiscal.
„Sunt convins că anumiți comercianți au și început demersurile, însă trebuie să ținem cont de faptul că fiecare comerciant va decide – dacă are cerere, el sigur va crește prețul cu 20%, dar dacă nu va, el va trebui să suporte o parte din aceste majorări.
În general, pe aceste segmente nu s-au făcut niciodată aceste demersuri, ca comercianții să suporte din marjă creșterea de taxe. Tot timpul au fost aruncate aceste creșteri către consumatorul final”, a mai punctat specialistul, conform sursei citate.
Analistul a spus că de la data de 1 ianuarie o ieșire la restaurant va fi mult mai scumpă, deoarece se scoate TVA-ul de 5 la sută și se va introduce acel TVA de 9%, indiferent dacă alegi să mănânci într-un restaurant sau dacă iei mâncarea la pachet.
„În momentul în care au intrat în vigoare facilitățile Guvernului – când a început pandemia, atunci în mod normal ar fi trebuit ca dvs dacă mergeați la restaurant și plăteați 200 de lei pe o masă, să plătiți undeva la 180 de lei.
Însă prețul a rămas același, s-a plătit tot 200 de lei și acea facilitate a intrat fix în buzunarul proprietarului de restaurant. Foarte puțini au avut ajustări de prețuri, astfel încât clientul final să resimtă acea scădere.
Și din acest motiv se face și această reglare la, pentru că s-au dat niște facilități care să ajute populația, dar care nu s-au văzut în buzunarul populației, ci doar în buzunarul anumitor categorii de oameni. Acum, de fapt, se aduce la ce a fost înainte. S-au făcut niște statistici și s-a ajuns la concluzia că consumatorul final plătește fix acei bani. Din păcate, aceste situații se vor rezolva tot din buzunarul românului de rând”, a mai spus analistul Robert Croitoru.
De precizat este că românii sunt mari iubitori de bere, situându-se pe locul 7 la consumul de bere în Europa. Statisticile arată că fiecare român bea în medie 86 de litri pe an.