Băutura din România care va costa dublu până la finalul anului. Totul e compromis

de: Năstase Mirabela
17 08. 2021

Anul acesta, românii plătesc mai mult pe prune, având în vedere că la nivel național producția a scăzut cu aproximativ 30% din cauza vremii neprielnice.

Băutura din România care va costa dublu până la finalul anului

De altfel, deja în piața Obor din București anumite soiuri se comercializează chiar și cu 12 lei per kilogram. În Banat, producătorii de prune fac estimări și susțin că și rachiul își va dubla prețul la iarnă din cauza recoltelor slabe. Iar asta se răsfrânge, evident, asupra clienților, care spun că prețurile sunt exagerate.

Și producția de prune din Valea Almăjului, județuș Caraș-Severin, a fost afectată, devenind aproape inexistentă anul acesta. Recolta a fost afectată de temperaturile scăzute din primăvara acestui an, după care de secetă. Producătorii preconizează deci că țuica și pălinca de prune se vor scumpi.

Țuica și pălinca de prune s-ar putea scumpi

În Afumați, județul Ilfov, producția de prune a fost afectată de intemperii, dar într-o proporție mai mică. Totuși, asta se resimte la preț.

Spre exemplu, în piața Obor din București, prunele din soiul Record costă 12 lei per kilogram. Însă cumpărătorii se orientează și către alte sortimente mai ieftine, la 6 lei kilogramul.

Deși recoltele sunt mai slabe în acest an, România este greu de detronat din topul celor mai mari producători de prune. Între statele membre ale UE nu prea are adversari.

De menționat este că România este cel mai mare producător de prune din Uniunea Europeană. Cei mai mulți pruni sunt în județele Vâlcea și Argeș. Deoarece românii iubesc țuica și rachiul, producătorii nu sunt speriați că nu își vând marfa.

Anul trecut, țara noastră a cultivat prune pe o suprafață de peste 66 de mii de hectare, obținând o producție totală de peste 460 de mii de tone.

Cum se prepară țuica de prune

În primul rând, trebuie să știi când să alegi prunele din pom. Ele trebuie să fie coapte bine, iar pulpa trebuie să se desprindă ușor de pe sâmbure. Prunele culese nu se spală, iar sâmburele este păstrat. Se elimină doar codițele și frunzele, înainte de a le depozita în recipent. Prunele se pun în butoaie din lemn din brad și se lasă la fermentat între două și trei luni.

Borhotul trebuie supravegheat constant, o dată pe săptămână. În momentul în care începi procesul de distilare, să nu te aștepți să obții tot atât alcool cât lichid. Din 200 de litri de borhot, obții cel mult 50 de litri de țuică, în funcție de tăria preferată. Ca să măsori concentrația de alcool, trebuie să folosești un spirometru. Țuica nu se depozitează imediat în recipiente de sticlă și niciodată în PET-uri sau plastic, ci în butoaie din lemn de stejar.