După multe ore de muncă, alergat un maraton sau făcut treburi prin casă, organismul nostru se simte obosit și simte nevoia de o pauză. Prof. dr. Vlad Ciurea îți dezvăluie care este băutura care te scapă de extenuare și te revitalizează în doar câteva minute. Despre ce licoare magică ar fi vorba.
Cu siguranță ai auzit, de multe ori până acum, că un pahar de vin roșu consumat la masă face minuni pentru organismul uman. Ei bine, acest lucru este cât se poate de adevărat, susține prof. dr. Vlad Ciurea.
Invitat în cadrul emisiunii Punctul de Întâlnire de la Antena 3, specialistul a vorbit pe îndelete despre beneficiile uluitoare ale vinului roșu și cât de sănătos este să-l bem, desigur, în cantități moderate.
„Vinul roșu este bun când ești foarte obosit. Poți să bei un pahar de vin roșu când ești obosit și imediat îți ia oboseala.
Altfel, vinul sau șprițul se bea cu măsură, de digestie și de plăcere, nu bei ca să te intoxici”, a recomandat celebrul medic neurochirurg pentru sursa citată.
Medicul neurochirurg Vlad Ciurea a specificat faptul că cel mai recomandat ar fi să bem un pahar de vin roșu doar de poftă sau plăcere, la masă, nu să abuzăm de o cantitate mai mare care ne-ar putea induce o stare de ebrietate.
De asemenea, specialistul sfătuiește românii să nu amestece băuturile, deoarece se pot simți rău apoi, acuzând dureri îngrozitoare de cap, stări de vomă și alte probleme de natură fizică.
„Uneori se consumă alcool cam mult. Palinca, spre exemplu, îți deschide pofta de mâncare, este un alcool tare care vine peste stomac și te arde. Eu nu înțeleg pentru partea cerebrală această palincă. Nu o înțeleg.
Eu sunt băutor de vin, nu sunt băutor de tărie și le-am tăiat, le îndepărtez. Îmi face plăcere, dar nu beau acest vin înaintea mesei, abia după ce mănânc. Și am auzit o sintagmă: șprițul românesc. Deci, mai diluat.
Eu beau de plăcere, nu beau vinuri tari, beau vinuri ușoare, beau de plăcere, nu vreau să le amestec. Nu este bine mult. Alcoolul în general, nu numai vinul, este periculos pentru că ratatinează (încrețește) celulele cerebrale, le stafidește, transformă creierul uman în ceva groaznic.
Toate procesele cerebrale se modifică: nu te mai poți stăpâni, tremură mâna, ai tulburări de echilibru, începi să uiți și așa mai departe. De aceea se spune: totul cu măsură.”, a completat specialistul la Antena 3.
Pe timp de vară, alcoolul trebuie consumat cu moderație, deoarece excesul poate duce la deshidratarea organismului.