Nu puțini sunt cei care folosesc băutura despre care vorbim azi, dar nu știu că are efecte dăunătoare asupra sănătății fizice dar și asupra vârstei. Un studiu ce datează din 2014 a relevat care este băutura care accelerează îmbătrânirea, iar datele aveau să fie publicate în revistele de specialitate, experții trăgând un nou semnal de alarmă. Așadar, citește mai departe și află care este băutura care accelerează îmbătrânirea.
Un studiu din 2014 arată că băuturile răcoritoare pot să potolească setea și să ofere un impuls energetic. De asemenea, acestea pot provoca multe daune, dincolo de mărirea taliei. Consumul zilnic de sucuri îndulcite poate grăbi viteza cu care îmbătrânesc celulele organismului, indică studiul publicat în revista ScienceNews.
Studiul arată cu date concrete că un consum regulat de băuturi răcoritoare îndulcite poate crește riscul de boli cronice, inclusiv diabet de tip 2, boli de inimă și boli de ficat, iar aceste afecțiuni de lungă durată nu au leac. Ceea ce cercetătorii nu reușiseră să afle este de ce consumul excesiv de băuturi zaharoase duce la astfel de boli, dar în urma cercetărilor au reușit să afle motivul.
Vezi și: De ce să nu consumi băuturile care au stat în soare. Avertismentul îngrijorător al specialiştilor
Cercetătorii de la Universitatea din California, San Francisco, sau UCSF, sau UCSF, s-au întrebat dacă nu cumva legătura ar putea fi legată de un marker al îmbătrânirii celulare. Acesta se numește telomer. Telomerii sunt secvențele repetate de ADN care acoperă capetele cromozomilor noștri.
„La fel ca vârfurile de plastic care împiedică șireturile de pantofi să se rupă, telomerii ne protejează ADN-ul de deteriorări, Telomerii se scurtează de fiecare dată când o celulă se divide.
Dar dacă telomerul devine prea scurt celula se poate opri din diviziune și poate muri. Ca atare, se spune că micșorarea telomerilor reflectă – și posibil chiar determină – vârsta biologică a unei celule. Studiile arată că telomerii mai scurți cresc, de asemenea, riscul unei persoane de diabet, boli de inimă și unele tipuri de cancer.”, explică în studiu Cindy Leung de la UCSF.
Pentru a căuta o legătură între băuturile zaharoase și lungimea telomerilor, echipa ei a analizat o mulțime de date despre sănătate. Acestea au provenit dintr-un sondaj național efectuat la 5.309 adulți americani între 1999 și 2002, acest sondaj fiind în desfășurare de la începutul anilor 1960 și de-a lungul istoriei sale, a colectat date despre sănătatea a peste 140.000 de persoane.
La centrele mobile de examinare, participanților la sondaj li s-a măsurat înălțimea și greutatea, li se luau probe de sânge și răspundeau la întrebări despre stilul lor de viață și alte comportamente. În timpul acestor interviuri, fiecare voluntar raporta, de asemenea, tot ceea ce mânca sau au băut.
Pe baza acestor informații, echipa lui Leung a calculat cât zahăr din băuturi a consumat fiecare voluntar. Dar, deoarece raportul unei zile nu reflecta întotdeauna obiceiurile generale pentru toate celelalte zile, cercetătorii au întrebat și despre factorii care pot varia între participanți.
Astfel de variabile au inclus vârsta lor, sexul, grupul etnic din care făceau parte, dacă erau căsătoriți, unde locuiesc, dacă fumează și dacă au fost chestionați într-o zi din săptămână sau în weekend. Mulți dintre acești factori puteau afecta modul în care raportul pentru o singură zi reflecta obiceiurile obișnuite ale unei persoane.
Vezi și: Alimentele răcoritoare care trebuie consumate pe timp de caniculă. Care sunt cele mai bune alegeri
Cealaltă informație de care avea nevoie echipa lui Leung era lungimea telomerilor. Pentru a le măsura, au extras ADN din sângele fiecărui participant. Apoi, au trecut aceste mostre printr-un test, sau analiză. Acesta a căutat o porțiune specială, repetată, de șase elemente constitutive ale ADN-ului, numite nucleotide.
„Această combinație specială de șase nucleotide se găsește doar în telomerii umani, nu și în restul ADN-ului cromozomilor noștri.”, a mai spun cercetătoarea, iar colega lui Leung de la UCSF, Elizabeth Blackburn, a împărțit Premiul Nobel pentru Medicină în 2009 pentru descoperirea modului în care cromozomii sunt protejați de telomeri. Membrii laboratorului lui Blackburn au analizat telomerii pentru noul studiu.
Apoi, cercetătorii au determinat modul în care lungimea medie a telomerilor a variat în funcție de trăsături și comportamente, cum ar fi vârsta, rasa, cât de mult a făcut cineva exerciții fizice și cât de multă școală a avut. Apoi, ținând cont de aceste informații, oamenii de știință s-au axat pe variabila pe care doreau să o studieze, și anume consumul zilnic de băuturi dulci.
Ei au analizat băuturile răcoritoare îndulcite cu zahăr, băuturile dulci necarbogazoase, cum ar fi băuturile sportive, băuturile răcoritoare dietetice și sucurile de fructe. După ce au făcut calculele, „consumul unei porții de 8 uncii de sucuri a fost asociat cu 1,9 ani suplimentari de îmbătrânire celulară”, a declarat Leung pentru Science News.
Asta înseamnă că persoanele care înghit zilnic o sticlă de 500 de mililitri de băutură răcoritoare cu zahăr provoacă aproximativ 4,6 ani suplimentari de uzură biologică asupra celulelor lor. Aproximativ o cincime dintre participanții la studiu au declarat că beau cel puțin această cantitate de băuturi răcoritoare îndulcite în fiecare zi. Echipa lui Leung și-a raportat concluziile la 16 octombrie 2014 în American Journal of Public Health.
Așdar, deși ne-ar place să credem că nu este așa, datele acestor studii arată care este băutura care accelerează îmbătrânirea, și anume orice suc carbogazos. Recomandarea experților este să avem mare atenție dacă o consumăm și să reducem volumul de suc pe care-l bem zilnic.