Elevii care au terminat clasa a VIII-a au avut astăzi mari emoții. Aceștia au dat primul examen din cadrul Evaluării Naționale 2022. Proba de la limba română le-a dat unora bătăi de cap, iar alții s-au arătat mulțumiți de subiectele pe care le-au găsit. Ministerul Educației a publicat astăzi, la orele 15:00, baremul de corectare de la recenta probă susținută în această dimineață de candidații care visează la primul an de liceu. Iată cum trebuiau rezolvate enunțurile!
Ministerul Educației a publicat la orele 15:00 baremul de corectare de la proba de Limba Română de la Evaluarea Națională 2022.
Elevii au avut mari emoții de astăzi, 14 iunie, moment în care au susținut primul examen din cadrul Evaluării ce îi vor aduce cu un pas mai aproape de anii de liceu.
Media obținută la cele trei probe îi va repartiza la unitatea de învățământ dorită în funcție de profilul pe care vor să îl urmeze. Învățăceii au avut parte de texte suport din „Toate pânzele sus” și „Frânturi din viața lui Delavrancea”.
De asemenea, subiectul 2 a cuprins un text narativ despre cea mai frumoasă întâmplare din vacanță. În ea trebuia să existe o descriere de 30 de cuvinte și un dialog de 4 replici.
La primul exercițiu, (3) – esta corectă varianta a
2 – varianta corectă este c
3 – varianta d
Exercițiul 4 – varianta d
Exercițiul 5 – Trei verbe la moduri diferite – ar fi vrut, condițional optativ, să întrebe, modul conjuctiv, socoti, indicativ, trebuie, tot indicativ, să fie, conjuctiv, lăsă și încredință, tot indiciativ
Exercițiul 6 – ar fi trebuit să alcătuiască un enunț simplu, cu forma substantivului lampă în genitiv. De exemplu: Lumina lămpii este intensă.
A doua cerință – un enunț în care pronumele personal el să aibă funcția sintactică de complemetn prepozițional. De axemplu: Te gândești la el / Vorbești despre el?
Exercițiul 7- Transcrie propozițiile din fraza următoare precizând felul acestora: „Mânca zilnic acel pește cu carnea rumenie și miros puternic iodat, care trăiește mai ales în Bosfor”.
Sunt 2 propoziții: „Mânca zilnic acel pește cu carnea rumenie și miros puternic iodat” – propoziție principală. A doua propoziție: „care trăiește mai ales în Bosfor” – propoziție subordonată atributivă.
Exercițiul 8 – variantele corecte: ai vrea, să fii, străzii, a căror, mândri.
30 mai – 3 iunie 2022: Înscrierea la evaluarea națională
3 iunie 2022: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
14 iunie 2022 Limba și literatura română — probă scrisă
16 iunie 2022 Matematica — probă scrisă
17 iunie 2022 Limba și literatura maternă — probă scrisă
23 iunie 2022 (până la ora 14,00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
23 iunie 2022 (ora 16:00 – ora 19:00): Depunerea contestațiilor
24 iunie 2022 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor
24 iunie – 29 iunie 2022: Soluționarea contestațiilor
30 iunie 2022: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor