Un incident neobișnuit și tulburător a avut loc la Spitalul Cantacuzino din Capitală, unde un individ necunoscut a sustras trei picioare amputate din zona de depozitare a deșeurilor medicale. Cazul, care a avut loc pe 10 ianuarie 2025, a fost sesizat autorităților abia trei zile mai târziu, pe 13 ianuarie, stârnind critici cu privire la modul în care spitalul a gestionat situația.
Conform imaginilor de supraveghere, un bărbat a escaladat gardul spitalului, intrând într-o anexă destinată stocării temporare a deșeurilor medicale periculoase. După ce a forțat accesul în incintă, acesta a scos mai mulți saci, în care se aflau inclusiv părțile anatomice.
Unul dintre saci a fost abandonat în apropierea depozitului, iar altul a fost lăsat pe Bulevardul Dacia, în fața spitalului. Cel de-al treilea sac, care conținea al treilea picior amputat, este în continuare de negăsit. Potrivit unor surse judiciare, există posibilitatea ca hoțul să nu fi știut ce conțin sacii și să fi abandonat ulterior „prada” din cauza șocului.
O întrebare centrală în acest caz este de ce conducerea spitalului a anunțat poliția cu o întârziere de trei zile. Incidentul, produs pe 10 ianuarie în jurul orei 19:00, a fost raportat abia pe 13 ianuarie printr-un apel la 112. Întârzierea a complicat ancheta, oferind hoțului mai mult timp pentru a dispărea fără urmă.
Poliția Capitalei a confirmat că a fost informată despre furtul unor „deșeuri anatomo-patologice și părți anatomice”. Cercetările sunt în desfășurare sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, fiind încadrate la infracțiunea de furt calificat.
Direcția de Sănătate Publică a efectuat o inspecție la Spitalul Cantacuzino imediat după sesizarea incidentului. Verificările au scos la iveală deficiențe grave în securizarea spațiului destinat deșeurilor medicale.
Inspectorii au constatat că spațiul nu era suficient protejat împotriva accesului neautorizat, iar coordonatorii responsabili cu protecția sănătății nu și-au îndeplinit atribuțiile de supraveghere. Ca urmare, doi angajați ai spitalului au fost amendați cu 4.400 de lei.
Conform legislației în vigoare, deșeurile medicale periculoase trebuie gestionate exclusiv de persoane autorizate și depozitate în spații speciale timp de maximum 48 de ore sau până la șapte zile, dacă temperatura este menținută la 4°C.
Anchetatorii iau în calcul mai multe variante. Una dintre ipoteze este că hoțul nu știa ce fură, fiind atras de sacii mari depozitați în anexă. O altă posibilitate este ca acesta să aibă legături cu spitalul sau să fi încercat să răzbune un conflict personal.
Poliția verifică acum persoanele cu antecedente penale care au mai fost implicate în jafuri similare sau au avut conflicte cu unitatea medicală. De asemenea, se analizează traseul hoțului, identificat pe camerele de supraveghere, pentru a-l localiza și reține.
În timpul investigațiilor, unul dintre sacii abandonați a fost găsit de un cadru medical pe o stradă din apropierea spitalului. Un alt sac a fost descoperit în zona rampei de deșeuri infecțioase. Totuși, cel de-al treilea picior amputat rămâne dispărut.
Acest caz unic în România atrage atenția asupra importanței respectării normelor de gestionare a deșeurilor medicale, dar și asupra vulnerabilităților de securitate ale unor instituții esențiale precum spitalele. Ancheta continuă, iar autoritățile speră să identifice în curând autorul acestui furt neobișnuit.