Un caz neobișnuit a avut loc în România, după ce un bărbat internat în Spitalul din Piatra Neamț a dat în judecată unitatea medicală după ce s-a infectat cu staficocul auriu, o bacterie extrem de des întâlnită în spitalele din România. Spre surprinderea tuturor, după doi ani de la infecția cu bacterii nozocomiale, pacientul a primit o despăgubire impresionantă, potrivit deciziei luată de judecători.
Așa cum orice român știe, să ajungi în spitalele din România este una dintre cele mai mari frici pe care o poți avea. Deși în multe cazuri, medicii își dau tot interesul pentru a salva viața pacienților, lipsa condițiilor și a igienei din spitale lasă de dorit.
Așa a fost și cazul unui bărbat care a suferit, în urmă cu doi ani, un accident de mașină, tragedie în urma căreia a fost grav rănit. Bărbatul a ajuns la spitalul din Piatra Neamț cu o mână și un picior rupte, fiind nevoie de două intervenții. Ulterior, în urma unor analize, rezultatele au indicat infecția cu stafilococul auriu, bacterie pentru care acesta nu a primit niciun tratament de specialitate.
Din cauza acestei infecții nosocomiale, operațiile nu s-au vindecat, iar pacientul a prezentat în continuare dureri foarte mari, nefiind sigur dacă vindecarea completă va mai avea loc. În plus, acesta a rămas cu un picior mai scurt cu 4,5 centimentri.
După toată experiența trăită în acest spital, victima s-a decis să dea în judecată unitatea spitalicească pentru lipsa de profesionalism și lipsa de acțiune în contextul tratării infecțiilor nosocomiale contactate în spital.
„Spitalul de Urgență Piatra Neamț nu a asigurat condițiile de prevenire a infecțiilor nosocomiale, cu consecința nemijlocită a infectării reclamantului în timpul îngrijirilor mediale și al intervențiilor chirurgicale cu Staphylococcus aureus MRSA, infectare care a dus la consecința lipsirii de eficacitate a îngrijirilor medicale normale, la depășirea oricărei limite de vindecare, la afectarea permanentă a unui organ, la pierderea capacității de muncă și la un handicap perpetuu, la suferințe fizice și psihice care nu ar fi avut loc în lipsa infecției”, se arată în plângerea depusă de bărbat.
În urma acuzațiilor făcute, Spitalul Județean Piatra Neamț a negat faptul că bărbatul ar fi contactat bacteria din acel spital, susținând că această bacterie se găsește în general în organismul uman. Cu toate acestea, în urma expertizei IML, s-a dovedit că infecția a fost luată din spital, motiv pentru care bărbatul a fost despăgubit de unitatea medicală cu 200.000 euro.