Vești bune pentru fermieri. Șeful APIA a precizat că instituția va continua să elibereze adeverințele necesare accesării de credite bancare. Beneficiarii vor avea parte de sumele care li se cuvin mai repede.
Adrian Pintea, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a declarat că au fost efectuate plăți în valoare de circa 10 milioane de euro doar în ultima săptămână. De asemenea, campania de plăți pentru subvențiile aferente anului de cerere 2022 se apropie de final, iar Agenția trebuie să încheie toate plățile până pe data de 30 iunie.
„În perioada 19 – 23 iunie 2023 am autorizat la plată 9,45 milioane euro, pentru Campania 2022, sumă finanțată din FEGA, FEADR, Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI) și Bugetul Național, pentru un număr de 785 de fermieri și această activitate continuă.
Până în prezent numărul adeverințelor solicitate de fermieri pentru intervențiile finanțate din FEGA a ajuns la 8.535, iar pentru intervențiile finanțate din FEADR au fost înregistrate 6.512 de adeverințe eliberate solicitanților”, a precizat directorul general APIA.
Citește și: Se dau bani de la Stat pentru o categorie de români? Ce condiții sunt
Mai mult de atât, micii fermieri români vor putea beneficia, însă la sfârșitul anului, de un alt program de finanțare, lansat de Administrația Fondului pentru Mediu. Deocamdată nu s-a decis suma de care fermierii vor beneficia, însă cu banii vor avea posibilitatea să achiziționeze utilaje noi.
Începând de anul acesta, micii fermieri vor beneficia de o finanțare de 50.000 de euro din fonduri europene. Intervenția va fi derulată prin intermediul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și înlocuiește vechea măsura 6.3 pentru micii fermieri, care era de 15.000 de euro.
De precizat este faptul că, cei care au beneficiat de cei 15.000 de euro datorită vechiului program, vor putea beneficia și de finanțarea actuală de 50.000 de euro. Cu toate acestea, trebuie să respecte anumite condiții, adică vechiul proiect să fie finalizat și au primit a doua tranșă de bani.
”Când veți avea statutul de proiect finalizat, după ce v-ați îndeplinit toate obiectivele și ați încasat și tranșa II, puteți accesa și această linie de finanțare DR-230, cu condiția să aveți minim 60 de luni de când sunteți înregistrat la APIA și să aveți dimensiunea exploatației între 4.000 SO și 12.000 SO. Acestea sunt informațiile preliminare pe care le avem la această dată. Mai știm că se va deschide în luna noiembrie, conform calendarului estimativ anunțat de AFIR”, a precizat Ion Păunel, consultant fonduri europene, în emisiunea ”Agricultura la Raport”, răspunzându-i unui telespectator.
În jur de 2.000 de mici fermieri ar putea să beneficieze de cei 50.000 de euro, iar bugetul total este de circa 110 milioane de euro. Un aspect important pe care trebuie să-l aveți în vedere este că procentul de cofinanțare aferent acestei intervenții este de 15%. Prin urmare, micii fermieri trebuie să vină cu un aport propriu de 7.500 de euro.