Bani mai puțini pentru factura la electricitate. Cum putem da 100 de lei mai puțin, totul depinde de UE

Bani mai puțini pentru factura la electricitate. Cum putem da 100 de lei mai puțin, totul depinde de UE
Totul ar fi posibil daca se elimina doua taxe

Românii ar putea plăti mai puțin la factura la electricitate. Astfel, putem să scăpăm de plata a 100 de lei la factura la energie.

Facturi mai mici la energia electrică. Cum e posibil

Vicepreședintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Zoltan Nagy-Bege, a declarat că se așteaptă ca Executivul comunitar să recomande eliminarea a două taxe din factura de energie electrică, astfel încât românii să scape de plata a 100 de lei din factura de energie.

Este vorba despre taxa pentru certificate verzi şi bonusul pentru cogenerare.

„Am anumite reţineri în privinţa soluţiei găsite (de Guvern privind compensarea facturilor la energie, n.r.), este una destul de greoaie, are câteva slăbiciuni şi aş spune că poate erau alte soluţii mai uşor de implementat decât această ordonanţă 118 şi exact în această direcţie mă aştept să vină recomandările din partea Comisiei Europene. (…)

Mă aştept din partea Comisiei Europene să vină recomandarea tocmai de a taxa acele companii care în această perioadă fac nişte venituri suplimentare datorită evoluţiei preţurilor din pieţele angro, mă aştept să propună eliminarea unor taxe din factura de energie electrică sau de gaze naturale, cum ar fi de exemplu bonusul pe cogenerare, care se aplică în România pentru schema de sprijin pentru centralele în cogenerare de înaltă eficienţă, contribuţia la certificate verzi”, a afirmat Zoltan Nagy-Bege, potrivit Agerpres.

Două taxe ar putea fi eliminate de pe factura de energie electrică

Astfel, vicepreședintele ANRE a spus că eliminarea celor două taxe ar putea aduce, din ianuarie, o scădere cu 100 de lei la factura de energie electrică.

„Noi am făcut un calcul, momentan contribuţia la sistemul de certificate verzi este la 13 euro/megawat oră, înseamnă în jur de 65 de lei, momentan bonusul pe megawat oră este de 17 lei, dar ambele cresc, începând cu 1 ianuarie.

Contribuţia (pentru certificate verzi, n.r.) creşte la 14,5 euro, înseamnă puţin peste 70 de lei, iar bonusul pe cogenerare probabil că o să treacă de 20 de lei, 22-23 de lei începând din 1 ianuarie. Deci ne apropiem de 100 de lei doar prin eliminarea acestor contribuţii la nişte scheme de sprijin.

Este varianta simplă, sursele trebuie să fie tot bugetare, adică Guvernul să-şi asume că susţine aceste scheme fără de care anumiţi producători evident că nu prea rezistă în piaţă, dar colectarea să nu se facă de la anumiţi consumatori”, a precizat Zoltan Nagy-Bege.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI