Bani în plus la salariu pentru români. Cine va beneficia de o mărire de 200 de lei

Bani în plus la salariu pentru români. Cine va beneficia de o mărire de 200 de lei
Condițiile impuse de OUG pentru angajatorii din România

În ședința de guvern de astăzi, 18 mai 2022, a fost emisă o nouă ordonață, la propunerea Ministerului de Finanțe, Prin OUG privind unele măsuri fiscale, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, se acordă anumite bonificații pentru angajatorii români în perioada iunie – decembrie 2022, privind taxele salariale datorate către stat. Măsura aprobată astăzi de guvern este valabilă doar pentru perioada menționată în OUG, și se aplică doar păentru angajatorii și angajații din mediul privat.

Ordonanța a fost aprobată. Angajatorii sunt scutiți de taxele salariale

România trece printr-o criză accentuată. Majorările de prețuri la energie electrică, gaze naturale, combustibili și la produse alimentare precum și efectele sociale provocate de aceste creșteri, au determinat o scădere a puterii de cumpărare a românilor, dar și o împovărare a angajatorilor, când vine vorba de taxele datorate către stat.

Astfel că, la propunerea Ministerului de Finanțe s-a luat în calcul o nouă măsură, menită să-i ajute pe angajatori, dar în anumite condiții stipulate în OUG aprobată în ședința de guvern de astăzi, 18 mai, de către premierul Nicolae Ciucă.

Conform documentului, angajatorii din mediul privat „pot acorda majorarea voluntară a salariului stabilit în contractul individual de muncă la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată, în scopul sprijinirii angajaților proprii, prin netaxarea unei sume de 200 lei/lună”. Excepție vor face toți angajații din mediul public.

Cu alte cuvinte, un angajator dacă va acorda acești 200 de lei în plus, la salariul minim brut, va fi scutit de plata taxelor salariale pentru angajat pe o perioadă de  7 luni.

„Începând cu data de 1 iunie 2022 (…) în cazul salariaţilor care desfăşoară activitate în baza contractului individual de muncă, încadraţi cu normă întreagă, la locul unde se află funcţia de bază, nu se datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii pentru o sumă de 200 lei reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor”, spune proiectul de ordonanţă adoptat astăzi de Guvernul Ciucă.

Condițiile impuse de OUG pentru angajatori

În actul aprobat astăzi sunt stipulate și condițiile clare prin care angajatorii pot beneficia de această facilitate în perioada 1 iunie – 31 decembrie 2022, după cum urmează:

„Începând cu data de 1 iunie 2022, prin derogare de la prevederile Titlului IV si V din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările si completările ulterioare, în cazul salariaților care desfășoară activitate în baza contractului individual de muncă, încadrați cu normă întreagă, la locul unde se află funcția de bază, nu se datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii pentru o sumă de 200 lei reprezentând venituri din salarii și asimilate salariilor dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

a) angajatorii majorează voluntar, oricând în perioada 1 iunie – 31 decembrie 2022, inclusiv, nivelul salariului de bază lunar brut cu suma de 200 lei, respectiv de la 2550 lei la 2750 lei, pentru salariații care desfășoară activitate în baza contractelor individuale de muncă, în derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, în care nivelul salariului de bază lunar brut la aceeași dată, fără a include sporuri si alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe tară garantat în plată stabilit prin Hotărârea Guvernului nr. 1071/2021 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată;

b) nivelul salariului de bază lunar brut stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri si alte adaosuri este de 2750 lei, în cazul persoanelor nou angajate în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență și până la data de 31 decembrie 2022, inclusiv.

(2) Suma de 200 de lei prevăzută la alin. (1), nu se ia în calcul pentru aplicarea deducerilor personale prevăzute la art. 77 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificările si completările ulterioare.

(3) Regimul fiscal prevăzut la alin. (1) și (2) se aplică în perioada în care salariul majorat/de încadrare, după caz, este menținut la nivelul de 2750 lei, pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor realizate în intervalul 01 iunie – 31 decembrie 2022, inclusiv, proporțional cu perioada din lună în care salariații au beneficiat de majorarea salarială prevăzută la alin. (1) lit. a) sau sunt încadrați în muncă la un nivel al salariului stabilit potrivit alin. (1) lit.b), în cazul celor nou angajați.”, se araăt în conținutul OUG emisă azi de Guvernul Ciucă.