Nu ar fi nici prima, și nici ultima oară când autoritățile atrag atenția, și vorbesc despre bancnotele de care trebuie să te fereşti. Avertismentul poliţiştilor vine în contextul în care au fost deja arestate câteva persoane, și arată care sunt detaliile la care să fii atent pentru a nu te lăsa păcălit.
Flagelul bancnotelor false, puse în circulație, continuă să fie o mare problemă, indiferent de ce piață am vorbi. La nivel european, conform unor date recente, în 2023, 467.000 de bancnote euro false au fost retrase din circulație, „unul dintre cele mai scăzute niveluri” înregistrate vreodată, potrivit datelor publicate de Banca Centrală Europeană.
Doar 16 bancnote false au fost detectate la un milion de bancnote autentice în circulație, ceea ce reprezintă una dintre cele mai mici proporții de la introducerea bancnotelor euro, a precizat banca centrală.
Deși procentajul este foarte mic, la nivel absolut, situația spune o altă poveste. Numărul bancnotelor false a crescut de fapt în comparație cu anul 2022, când erau 376 de mii, când a fost excepțional de scăzut în urma pandemiei de coronavirus. În orice caz, numărul de falsuri a rămas mai mic decât în anii premergători anilor de pandemie, subliniază BCE.
Dacă pe plan european vorrbim de o scădere, pe plan local, autoritățile române spun că se confruntă cu din ce în ce mai multe astfel de bancnote pe piață, astfel că au apărut bancnote false în România. Deși există programe lansate la nivel guvernamental de stopare a traficului de bancnote false, se pare că infractorii reușesc totuși să păcălească sistemul, și să introducă cantități importante de hârtii false în piață.
Cel mai recent caz, spun polițiștii, a adus în atenția opiniei publice bancnotele de care trebuie să te fereşti, și anume acele bancnote false de 100 de lei. Cel mai recent incident este cel din județul Mureș, unde echipele de polițiști au reușit să destabilizeze o rețea de falsificatori. Rețeaua avea să fie depistată în județul Iași, de fapt, în urma anchetei din perioada 18 -20 august 2023.
Anchetatorii precizează că în această perioadă, doi din membrii rețelei de falsificatori au distribuit la mai multe companii din județul Iași bancnotele false de 100 de lei, de alfel, conform polițiștilor, cea mai falsificată bancnotă românească. Ca urmare a anchetei, au fost depistate cel puțin 61 de bancnote false, confiscate ulterior, dar există suspiciunea că numărul acestora poate fi mult mai mare.
Cei doi aveau să fie arestați pentru 24 de ore, urmând ca, odată ajunși în fața instanței, să primească și pedeapsa, conform rigorilor legii, care spune că pot primi între 3 și 10 ani de închisoare, conform Codului Penal.