Bancnotele de care trebuie să scapi repede, se scot din circulaţie. E foarte posibil să le ai şi tu în casă!

de: Sabina Anastasia
13 09. 2023

Este oficial: două bancnote urmează să fie scoase din circulație, în urma unui raport efectuat de Europol. Este foarte posibil să le ai și tu în locuința ta, în mod deosebit dacă obișnuiești să călătorești în străinătate. Află în rândurile de mai jos ce decizii au fost luate de către autorități. Cum să procedezi.

Două bancnote vor fi scoase din circulație

Autoritățile au analizat cu atenție piața financiară și au ajuns la concluzia că două bancnote ar trebui să fie scoase din circulație, lucru care se va și întâmpla în viitorul apropiat. Trebuie neapărat să verifici dacă le ai acasă, pentru a le putea schimba. Altfel riști să pierzi sume mari de bani.

Decizia a fost luată în urma unui raport efectuat de Europol, în care s-a constatat că două bancnote sunt extrem de ușor de falsificat de către infractori. Au început să fie folosite în mod abuziv din ce în ce mai des, fără să reprezinte bani reali. Ca măsură de prevenție, vor fi scoase din uz.

Este vorba despre bancnotele de 200 de euro și 500 de euro. Deja nu mai sunt tipărite. În viitorul apropiat urmează să fie scoase din circulație. Dacă obișnuiești să călătorești cu bani cash în străinătate, este foarte posibil să ai astfel de bancnote în locuință. Verifică banii, să nu pierzi sume importante.

Ce trebuie să faci ca să nu pierzi banii

Bancnota de 500 de euro reprezintă 30 la sută din toate monedele în circulație. Tipărirea sa a fost oprită încă din anul 2019.

În anul 2016, Consiliul guvernatorilor BCE a stabilit că bancnota nu mai face parte din seria Europa, denumită așa după personajul mitologic care a dat numele continentului și care în mitologia greacă era fiica lui Agenor și Telephassa.

„Faptul că bancnota de 500 de euro nu este folosită în mod obișnuit ca instrument de plată, dar reprezintă totuși o treime din valoarea tuturor bancnotelor aflate în circulație, ridică semne de întrebare cu privire la scopurile în care este utilizată.

Prin urmare, autoritățile de aplicare a legii au decis să elimine utilizarea bancnotelor cu valori mari, foarte solicitate de infractorii implicați în transportul fizic de numerar, deoarece acestea sunt de mare valoare și de volum mic”, se arată într-un comunicat al Comisiei către Parlamentul European și Consiliul din anul 2016.

Cei care au bancnotele de 200, respectiv 500 de euro acasă pot să le schimbe la Băncile Centrale ale Eurosistemului. Trebuie doar să mergi la o instituție bancară sau la un intermediar financiar și să soliciți operațiunea de schimb a bancnotei.

Procedura ar putea să dureze mai mult timp. Din cauza sensibilității utilizării celor două bancnote, se pot declanșa anumite proceduri de control și verificare a clienților pentru a avea certitudinea că banii sunt reali, dar și că posesorii lor nu au legături cu afaceri ilicite.