Băncile dau o veste proastă românilor. Anunțul care vizează pe toată lumea: ce se întâmplă din 2021

Băncile dau o veste proastă românilor. Anunțul care vizează pe toată lumea: ce se întâmplă din 2021
Vestea băncilor pentru toți românii

Marți, Banca Centrală Europeană a publicat un studiu care arată că instituțiile financiare din UE au micșorat accesul companiilor la credite în trimestrul trei al acestui an, iar tendința este de înăsprire suplimentară, deoarece sunt din ce în ce mai îngrijorate de creșterea numărului de noi cazuri de coronavirus la nivel global, transmite agenția de presă Reuters.

Băncile dau o veste proastă românilor

Pe măsură ce guvernele reintroduc restricțiile, băncile își fac griji de creșterea riscului de creditare. Înăsprirea accesului la împrumuturi ar putea afecta creșterea economică în zona euro. Acest lucru ar putea forța BCE să adopte noi măsuri de stimulare pentru ca companiile să beneficieze de lichidități până sunt ridicate restricțiile, posibil în 2021, când ar putea apărea vaccinuri împotriva noului coronavirus.

”Pentru trimestrul patru din 2020, băncile se așteaptă să continue înăsprirea standardelor de creditare pentru companii, reflectând temerile că redresarea economiei în unele sectoare rămâne vulnerabilă, precum și incertitudinile privind prelungirea măsurilor de sprijin”, se arată în raportul BCE, potrivit Agerpres.

Accesul la credite în trimestrul trei din 2020 a fost redus

Băncile au redus deja accesul la credite în trimestrul trei al acestui an și au vândut împrumuturi cu marje mai mari, apreciază instituția. Deocamdată, restricțiile nu afectează cererea, însă, datele sugerează că firmele vor fi de acord cu condițiile mai dure în schimbul lichidităților.

Împrumuturile acordate în luna septembrie companiilor non-financiare au urcat cu 7,1%, un nivel nemodificat din iunie, și aproape de majorarea de 7,3% din mai. Creditele acordate gospodăriilor au crescut cu 3,1% în luna septembrie, faţă de un avans de 3% luna precedentă.

”Ne îndreptăm spre o criză a creditelor?”

Totodată, majorarea masei monetare M3, considerată ca fiind un indicator al activității economice, a accelerat la 10,4% în septembrie, de la 9,5% luna precedentă, depășind astfel estimările analiștilor intervievați de Reuters care mizau pe o creștere de 9,6%.

„Ne îndreptăm spre o criză a creditelor? În unele sectoare și pentru unele companii”, a apreciat Carsten Brzeski, economist la ING. „Aceasta se va adăuga dificultăților cu care se confruntă BCE și guvernele”, a explicat Brzeski, potrivit sursei citate.

Banca Centrală Europeană, anunț pentru toată lumea
Banca Centrală Europeană, anunț pentru toată lumea

BCE solicita băncilor să împrumute în continuare

La începutul verii, BCE solicita băncilor să împrumute în continuare din rezervele de capital în perioada crizei provocate pandemie, insistând că nu se va grăbi cu majorarea cerințelor de capital pentru bănci, potrivit Reuters.

”Am auzit uneori că băncile sunt reticente privind utilizarea rezervelor de capital din cauza posibilității ca BCE să ceară reînnoirea rapidă a rezervelor. Vreau să asigur toate părțile că vom pune în practică o cale cât mai bună spre normalitate“, a spus Andrea Enria președintele consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, în cadrul unei întâlniri virtuale.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI