O bancă din România a inventat cursul pe cireșe. Cât costă 1 euro
O bancă din România a publicat cursul valutar al zilei de 17 mai într-o manieră diferită. A echivalat cursul valutar cu numărul de cireșe pe care le poți lua cu fiecare monedă care circulă la noi.
Banca Transilvania este cea care face din cireșe un produs de lux și pe bună dreptate, având în vedere prețul pe kilogram mult prea mare.
De obicei, cursul valutar este căutat și citit doar de persoanele care chiar sunt interesate de dinamica monedelor pentru că vor să facă o tranzacție sau vor să vândă ori să cumpere ceva. Cei mai mulți dintre noi îl consideră plictisitor, dar cei de la Banca Transilvania s-au gândit să-i dea o încărcătură ludică, mai ales că tot e sezonul cireșelor…sau ar trebui să fie.
Pentru că România a început în ultimii ani să importe fructe și legume în cantități colosale de parcă am fi un stat din Africa Sahariană, nu din cea mai roditoare regiune a Europei, prețul acestora este pe măsură. Când vorbim de cireșe, prețul din piețe și din supermarketuri aproape că-ți dă stop cardiac, așa că nu-i întâmplătoare alăturarea acestor fructe la cursul valutar.
Câte cireșe poți lua cu un euro
Astfel, un euro costă la vânzare 4,8 lei, iar asta înseamnă două cireșe și jumătate. Cu alte cuvine, cu un euro sau cu aproape cinci lei, poți cumpăra două cireșe și jumătate (fără sâmbure, cel mai probabil).
Un dolar american e cotat la vânzare la 4,3 lei, care înseamnă două cireșe.
Cu o coroană suedeză, adică 0,45 lei, n-ai putea să iei decât o jumătate de cireașă.
Cu un leu moldovenesc (0,26 lei românești), poți lua doar un sfert de pieliță de pe o cireașă.
Partea cea mai amuzant e la forintul unguresc, adică 0,015 lei. Nu iei nicio cireașă cu această monedă, nici măcar praful de pe ele.
Banca Transilvania face aluzie la prețul mult prea mare al cireșelor de pe piață. De câțiva ani, nu mai e o surpriză pentru nimeni. La cât de jalnică a ajuns pomicultura în România, nu-i de mirare că sunt primite din import fructe cumpărate la prețuri de zici că sunt poleite cu aur.