Este alertă în România, după ce s-a constatat o creștere îngrijorătoare a valorilor ce indică prezența unor microorganisme periculoase. Bacteria care s-a descoperit în apa din Dunăre a mobilizat autoritățile din Brăila. Recomandările specialiștilor pentru populație.
În urmă cu puțin timp, s-a constatat o creștere a valorilor ce indică prezența în apa din Dunăre a unei bacterii periculoase pentru organismul uman.
Miercuri seara, autoritățile din județul Brăila s-au întrunit de urgență, după ce operatorul de apă a observat o fluctuaţie a valorilor înregistrate pentru indicatorul „Clostridium Perfringens”.
„Urmare a informării transmisă, în cursul acestei seri, de către Direcţia de Sănătate Publică Brăila, cu privire la faptul că operatorul unic Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila a constatat o fluctuaţie a valorilor înregistrate pentru indicatorul „Clostridium Perfringens” în apa brută captată din Fluviul Dunărea, la Staţia de Tratare Apă Potabilă Gropeni, prefectul Judeţului, Iulian Timofei a convocat astăzi, 11 ianuarie, la ora 20.30, o şedinţă de lucru cu reprezentanţii conducerii Direcţia de Sănătate Publică Brăila, Gărzii de Mediu – Comisariatul Judeţean Brăila, Serviciului de Gospodărire a Apelor Brăila, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dunărea Brăila”, a transmis, miercuri seară, Prefectura Brăila.
Potrivit autorităților, apa ce este furnizată populației este potabilă, întrunind în continuare toți parametrii de calitate, neexistând niciun risc pentru oameni.
Cu toate astea, populația este sfătuită să evite consumul apei brute din Dunăre și să nu consume niciun aliment ce a fost spălat cu acea apă.
„Apa potabilă furnizată populaţiei a întrunit şi întruneşte parametrii de potabilitate, neexistând nici un risc pentru sănătatea populaţiei. Operatorul unic Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila a luat măsurile necesare pentru ca acest indicator „Clostridium Perfringens” să nu apară în apa potabilă”, a transmis prefectul de Brăila, Iulian Timofei.
Prefectul a anunțat și care sunt principalele măsuri de strictă necesitate dispuse:
Clostridium Perfringens este o bacterie ce produce toxine dăunătoare. Odată ingerată, poate provoca dureri de stomac, crampe și scaune moi. Cei care prezintă astfel de simptome ar trebui să se prezinte cât mai repede la un medic pentru stabilirea unui diagnostic.