Bacalaureat 2021. Ce subiecte au picat la Limba și literatura română. Vezi PDF

de: Năstase Mirabela
28 06. 2021

Azi, elevii clasei a XII-a susțin prima probă a Bacalaureatului, și anume, proba scrisă la Limba și Literatura Română.

Update Bacalaureat 2021, Limba și Literatura Română

La subiectul I absolvenții de liceu de la profilul real și tehnologic, dar si filiera vocaționala, au avut un text la prima vedere „Viața lui I.L. Caragiale” de Șerban Cioculescu.

La subiectul I, punctul B, candidații au avut de realizat făcut un text argumentativ despre „dacă greutățile vieții pot îngreuna sau nu realizarea responsabilităților față de familie”.

”Redactează un text de minimum 150 de cuvinte în care să argumentezi dacă greutățile vieții pot determina sau nu neglijarea responsabilităților față de familie, raportându-te atât la informațiile din fragmentul de text extras din volumul “Viața lui I.L Caragiale” de Șerban Cioculescu, cât și la experiența personală sau culturală.

Subiectul II au avut de rezolvat un comentariu al unei poezii de Ion Vinea.

La Subiectul III tinerii au avut de realizat eseu despre particularitățile unei nuvele studiate.

„Redactează un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinți particularități ale unei nuvele studiate. În elaborarea eseului vei avea în vedere următoarele repere:

1. Evidențierea a două trăsături care fac posibilă încadrarea nuvelei studiate într-o perioadă, într-un curent cultural/literar sau într-o orientare tematică.

2. Comentarea a doua episoade/secvențe relevante pentru tematica nuvelei studiate.

3. Analiza a două elemente de structură, de compoziție și/sau de limbaj semnificative pentru nuvela studiata”.

De menționat este că baremul de corectare și notare o să fie publicat azi la ora 15:00.

Bacalaureat 2021

Vă oferim, de asemenea, și subiectele care au picat anul trecut la proba de limba și literatura română, pentru a face o comparație (vezi galeria foto).

Sorin Cîmpeanu a spus că nu vor fi subiecte capcană anul acesta la limba și literatura română, iar subiectele au un nivel de dificultate mediu.

„Programa de examen a fost adaptată la specificul acestui an școlar și în fiecare noapte/dimineață dinaintea examenelor, împreună cu colegii din comisia națională de evaluare pentru fiecare disciplină, vor fi extrase, apoi verificate și reverificate subiectele, baremul de corectură, toate aceste lucruri, pentru a face tot posibilul în vederea unei promovări cât mai ridicate, fără să coborâm gradul de dificultate al subiectelor, dar insistând pe formularea clară a acestor subiecte, care să fie adecvate pregătirii elevilor pentru examenul de bacalaureat”, spunea ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, o astfel de promisiune  făcuse Sorin Cîmpeanu și înainte de examenul de evaluare națională 2021.

El a precizat că adaptarea subiectelor la pregătirea din acest an a elevilor înseamnă formulări clare, menite să verifice competențele candidaților.

„Nu accept sub nicio formă formulări de tip capcană, care nu sunt conforme gradului de dificultate mediu, care este un grad de dificultate impus pentru examenul național. Nu este un examen în care să probăm cât de multe capcane întindem elevilor! Nu este corect ca elevii să fie responsabili de toate neajunsurile ultimei perioade, alături de neajunsurile cronice ale sistemului de învățământ.

Pentru aceste lucruri suntem responsabili în primul rând noi, cei din Educație, profesorii, în ultimă instanță, dar nicidecum elevii. Nu doresc să se descarce aceste neajunsuri pe elevii care susțin examenul de bacalaureat”, a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu într-o intervenție la Digi24.

Ce riscă un elev prins cu telefonul asupra lui la examen

Ministrul Sorin Cîmpeanu a atras atenția că în sălile de examen elevii nu au voie să dețină asupra lor telefoane mobile, căști audio, dar și orice alt mijloc electronic de calcul sau de comunicare, ce îi poate permite conectarea la Internet. Aceasta este o regulă clară, iar nerespectarea sa duce la eliminarea din examen a candidatului. Pentru elevii care ajung în această situație nu există posibilitatea recunoașterea în sesiunile următoare a notelor de la probele eventual promovate anterior, iar elevii eliminați din examen nu se mai pot înscrie la următoarele două sesiuni de bacalaureat, a mai reamintit ministrul Educației, despre regulile la Bacalaureat.