Examenul de Bacalaureat, cunoscut și sub numele de „BAC,” este una dintre cele mai importante evaluări academice din România, marcând sfârșitul ciclului liceal și deschizând ușa către învățământul superior sau piața muncii. Acest examen reprezintă o piatră de temelie în cariera educațională a elevilor, evaluându-le cunoștințele acumulate în cei patru ani de liceu. După proba scrisă la Limba română, susținută luni, 1 iulie 2024, au apărut perlele scrise de elevi pe foaia de examen.
Examenul de Bacalaureat se desfășoară în două sesiuni principale: una în iunie-iulie și alta în august-septembrie. Acesta cuprinde mai multe probe, atât scrise, cât și orale, care variază în funcție de profilul și specializarea elevului.
Probele orale includ evaluarea competențelor lingvistice în limba română și limba maternă (dacă este cazul), evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă străină și evaluarea competențelor digitale.
Probele scrise sunt adaptate în funcție de profilul elevului (real sau uman), incluzând discipline precum Limba și literatura română, Matematică sau Istorie, și o probă la alegere dintr-o listă de materii relevante pentru profilul urmat (Biologie, Fizică, Chimie, Geografie etc.).
Absolvenții clasei a XII-a au susținut, luni, 1 iulie 2024, prima probă scrisă la BAC 2024, la Limba și literatura română, și a continuat marți cu proba obligatorie a profilului.
Peste 134.000 de elevi au trecut prin prima probă a examenului de Bacalaureat, la Limba și literatura română. Mulți dintre absolvenții de liceu au ieșit din săli cu zâmbetul pe buze, fericiți și mulțumiți de ce au scris pe foaia de examen, în timp ce alții au făcut gafe mari!
La subiectul al III-lea s-a dat un eseu în care aveau de prezentat particularitățile nuvelei „Moara cu Noroc” sau caracterizarea unui personaj, în funcție de profil.
Deși subiectele au fost ușoare, profesorii care au început corectarea lucrărilor la Limba și literatura română au remarcat greșeli de scriere și modul neserios al unor elevi de a trata subiectele. Iată câteva perle ale tinerilor care au susținut prima probă a examenului de BAC.
„“Împrejurare” e din familia lexicală a cuvântului jur. Are sensul de a fi împrejur”.
„Autorul a vrut să se comporte mut. Dar, la o întrebare, a devenit vorbitor”.
„Autorul este surprins că Tudor Arghezi nu e un boșorog târât în baston”.
„Scriitorului îi e frică de Arghezi, așa că îi ia flori ca unei femei”.
„Musafirul e întrebat că ce critică. Că dacă nu-i place să scrie…?”
„Prozatorul Tudor Arghezi are o concluzie impertinentă, că criticul tânăr nu se pricepe”.
„Notațiile autorului au rolul să știe actorii ce să facă în casa lui Chirilă”.
„O trăsătură a musafirului este speriat de bombe”.
„Noi nu am studiat nuvela. Pe cuvânt!!!!”
„La Moara cu Noroc își făceau veacul doi porcari- Mână Ruptă și Boul”. Corect este: Buză Ruptă și Săilă Boarul.