Spania și Grecia insistă pentru introducerea unui pașaport de vaccinare anti-COVID-19. Ideea este respinsă la nivelul Uniunii Europene fiindcă ar crea discriminare. Însă, exista varianta introducerii unui certificat bazat pe indicațiile Oganizației Mondiale a Sănătății. În aceste momente, în România se discută despre posibilitatea ca angajatorul să ceară salariaților să se vaccineze. „A impune astfel de condiții este dincolo de lege”, admite Avocatul Poporului.
„Certificatele există”, a spus Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi. Oficialul a precizat că se va introduce la nivelul Uniunii Europene un certificat tip, bazat pe modelul indicat de OMS care există deja, pentru a unifica această certificare.
În schimb, există o majoritate în UE care este împotriva pașaportului de vaccinare. Grecia și Spania se pregătesc deja pentru sezonul estival, de aceea cele două țări sunt principalele promotoare ale acestui lucru.
Un pașaport sau un certificat de vaccinare, pentru a fi util într-o mișcare transfrontalieră, ar trebui să fie acceptat de toate părțile. Pe scurt, degeaba îl introduc danezii dacă poate avea efect doar în interiorul țării lor.
„Eu nu cred că se va ajunge aici, cel puțin în viitorul apropiat”, a conchis Vălean. Avocatul Poporului, Renate Weber, continuă și spune că, mai mult, este o măsură discriminatorie.
„Aceasta este o cerinţă care nu-şi găseşte sub nicio formă suport în legislaţia noastră actuală. Câtă vreme vaccinarea este o chestiune absolut bazată pe consimţământul persoanei, a impune astfel de condiţii este categoric, categoric nu că excesiv, este dincolo de lege. Acum, întrebarea e câţi dintre cei care sunt în astfel de situaţii vor avea curajul să-şi dea angajatorii în judecată, pentru că dacă este un angajator privat, nici nu există altă soluţie”, a declarat Weber, duminică seară, la Antena 3.
Oficialul a dat exemplul instituției Avocatului Poporului, unde personalul nu a fost obligat să se vaccineze, singurii imunizați fiind doar cei care au dorit acest lucru.
De asemenea, Weber a afirmat că instituția pe care o reprezintă a primit un număr mare de petiții. Mulți oameni s-au plâns că, după o perioadă de izolare, au fost obligați de angajator să prezinte un test negativ pentru COVID-19, făcut pe banii angajaților.