După ce o lungă perioadă de timp, Ungaria s-a poziționat de partea Rusiei, astăzi aflăm că s-a mai temperat. Sau cel puțin așa părea la prima vedere. Conform consilierului Balazs Orban, Ungaria este deschisă la un compromis cu UE pentru a obține fonduri de redresare. În același timp, consilierul a accentuat avertismentul Ungariei către Occident în cazul impunerii unor noi sancțiuni împotriva Rusiei. Noile declarații nu fac altceva, decât să marginalizeze Ungaria în raport cu UE și CE.
Ungaria este deschisă la un compromis cu Comisia Europeană pentru a debloca accesul său la subvenții de 7,2 miliarde de euro din fondul de redresare al UE, a declarat joi un consilier de rang înalt al premierului Viktor Orban.
Balazs Orban, directorul politic al premierului ungar, a declarat într-un interviu acordat Reuters că țara sa ar saluta recomandările UE. Acestea fac referire la ce anume trebuie să schimbe Budapesta în legislația sa pentru a primi fondurile europene.
La fel ca majoritatea țărilor UE, Ungaria a prezentat în mai 2021 proiectul său privind modul în care va utiliza subvențiile UE pentru a-și face economia mai ecologică și mai tehnologizată după pandemia COVID-19. Dar, spre deosebire de proiectele celor mai multe alte țări, cel al Ungariei nu a primit încă aprobarea Comisiei, din cauza preocupărilor UE privind corupția și independența judiciară.
Ulterior negocierile au fost blocate, după invazia Rusiei în Ucraina și poziționarea premierului de partea lui Vladimir Putin, boicotând sancțiunile.
La aceeași întâlnire de pe 23 iunie, Balazs Orban a vorbit despre deciziile UE de adăugare de noi sancțiuni.
„Uniunea Europeană ar trebui să înceteze să mai adauge sancțiuni Rusiei pentru invazia sa în Ucraina. Îîn schimb, să facă presiuni pentru o încetare a focului și începerea negocierilor
În cele din urmă, Europa va fi de partea pierzătoare a acestui război din cauza problemelor economice. Recomandarea noastră ar fi să oprim procesul de sancționare.”, a declarat joi Balazs Orban.
Vorbind în marja unui summit al liderilor UE care a acordat Ucrainei statutul de candidat pentru a deveni membru al UE, consilierul a declarat că, cu cât UE adoptă mai multe sancțiuni, cu atât mai mult afectează blocul, în timp ce Rusia supraviețuiește. Avertismentul Ungariei către Occident în cazul impunerii unor noi sancțiuni împotriva Rusiei, nu a fost pe placul oficialilor occidentali, spun surse către agenția Reuters.
Este cunoscut faptul că Ungaria este una dintre cele mai pro-ruse țări din UE. În același timp, se știe că statul maghiar este puternic dependent de gazul și petrolul rusesc. Rusia construiește, de asemenea, un reactor nuclear pentru Ungaria.
Budapesta a blocat cel mai recent pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, care includea o interdicție a importurilor de petrol rusesc, până când a negociat o excepție pentru ea însăși.