Avertismentul meteorologilor. Pericolul devastator care pândește din umbră

Avertismentul meteorologilor. Pericolul devastator care pândește din umbră. Sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Sezonul uraganelor din 2020 ar putea avea o intensitate peste normal în Oceanul Atlantic, informează specialiştii. Aceștia preconizează că vot fi trei până la şase uragane de categorie 3 sau chiar mai mare.

Avertisment incredibil de la meteorologi. Ce pericol pândește omenirea

Meteorologii americani avertizează că sezonul uraganelor din acest an va fi unul mai intesn și va aduce 3-6 uragane de intensitate 3 sau chiar mai mare.

Există o probabilitate de 60% a unui sezon mai intens decât cel normal”, a declarat Neil Jacobs, responsabil în cadrul Agenţiei americane de observaţii oceanice şi atmosferice (NOAA). Se așteaptă ca sezonul din acest an să fie extrem de activ, cu 13-19 furtuni tropicale aşteptate în Atlantic, dintre care 6 până la 10 ar putea crește în intensitate și s-ar putea transforma în uragane.

Avertismentul meteorologilor. Pericolul devastator care pândește din umbră
Avertismentul meteorologilor. Pericolul devastator care pândește din umbră. Sursa foto: evz.ro

Ce vânturi aduce un uragan de categorie 3

Între trei și şase dintre acestea ar putea atinge o intensitate de categoria 3, ceea ce înseamnă vânturi de cel puţin 178 de kilometri la oră. Sezonul uraganelor se întinde de la 1 iunie până pe 30 noiembrie, iar perioada de vârf este în august şi septembrie. Media anuală este de şase uragane, din care trei sunt mari.

Specialiștii preconizează că acesta ar fi cel de-al cincilea sezon cu o intensitate peste normal. Specialiștii au recomandări în plus în această perioadă, în contextul pendemiei de coronavirus.

Măsuri speciale pentru potecția împotriva uraganelor în plină pandemie de coronavirus

Numărul de adăpsturi necesare pentru adăpostirea populației în caz de uragan vor fi mai puține în acest an. „Se recomandă găsirea, în măsura posibilităţilor, a unor membri de familie sau a unor prieteni care locuiesc în afara zonelor (afectate de uragan) sau a unor hoteluri în afara zonei de evacuare”, a explicat Carlos Castillo, responsabil în cadrul Agenţiei federale de gestionare a urgenţelor (FEMA).

Motivul pentru care an de an se înregistrează uragane tot mai multe și mai intense ar fi încăzirea globală. „Există multiple tendinţe climatice care pot influenţa uraganele, nu doar încălzirea climatică”, a precizat Gerry Bell, meteorolog principal în domeniul uraganelor la NOAA.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI