În ultima vreme au apărut mai multe postări despre diferite aspecte ale luptei împotriva COVID-19, pe rețelele sociale. Pentru a separa faptele de ficțiune, medicii și experții au încercat să ofere răspunsuri cu informații susținute de cercetări științifice. Unul din miturile apărute pe rețelele de socializare este și folosirea așa-ziselor concentratoare de oxigen. Genul acesta de echipamente sunt folosite de alpiniști, mai ales pentru altitudini foarte mari, precum Himalaya sau Everest.
Aceste echipamente, concentratoare de oxigen, sunt folosite de regulă doar de alpiniștii care urcă la altitudini foarte mari, precum vârful Himalaya sau vârful Everest.
În ultima vreme au apărut pe rețelele de socializare genul acesta de sfaturi. Acest mit, așa cum spun specialiștii, este menit să dea o șansă celor care nu au acces la prea multe informații.
Atunci când apelează la rețelele de socializare pentru a solicita ajutor de la bunătatea străinilor, mulți au cerut potențiali vânzători și detalii de contact ale furnizorilor de concentratoare de oxigen. Există și un videoclip viral pe rețelele de socializare.
Pretențiile privind aceste concentratoare de oxigen care vă oferă „acces instant” la oxigen și ca „salvatoare de viață”, fac vâlvă pe social media. Acum, există platforme de vânzare cu amănuntul online, unde aceste concentratoare de oxigen sunt vândute ca pâinea caldă.
Pentru prima dată s-a vehiculat această idee în Nepal, ulterior clipul a fost văzut de utilizatorii din India, unde rata infectărilor a atins un nou record.
Nebunia și mai mare a început în India, unde au apărut astfel de oferte de vânzare a acestor concentratoare de oxigen. Mitul a fost sulberat de un medic indian, Bharat Gopal, consultant senior în pneumologie.
Întrebat dacă ar merita ca un pacient să investească în aceste concentratoare de oxigen, pentru orice urgență medicală. Dr. Bharat spune:
„Nu, deloc. Un pacient care are nevoie de oxigen ar necesita cel puțin 1 litru pe minut. Aceste concentratoare de oxigen pot avea până la 12 litri de oxigen. Acest lucru nu va dura mai mult de 10 minute sau chiar mai puțin și întârzie acțiunile necesare.
Astfel de produse oferă un fals sentiment de securitate și întârzie pacienții să caute asistență medicală în timp util.”, spune medicul Bharat Gopal publicației The Better India.
În ceea ce privește utilizarea unor astfel de dispozitive, sub formă de spray, inclusiv medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş, trage un semnal de alarmă.
„Utilizarea acestor concentratoare de oxigen va ajuta cu greu în perioadele de insuficiență respiratorie acută. Un pacient necesită un flux continuu, ridicat de oxigen, cu o interfață adecvată.
Am avut astfel de pacienţi şi aici aş trage un semnal de alarmă. Este o capcană. Este o capcană prin care, din păcate, trec destul de mulţi.”, spune medicul Adrian Marinescu.
Aceste dispozitive pot fi utilizate în anumite activități sportive, alpinism la mare altitudine și expediții, adaugă Adrian Marinescu, totuși nu în cazul în care trebuie să trateze un pacient cu COVID-19.
Vorbind despre cazurile în care unui pacient izolat la domiciliu i se administrează oxigen, medicul a mai declarat că:
„Orice oxigen utilizat trebuie să fie sub supravegherea unui medic sau a unui profesionist medical instruit. Folosim cu ușurință până la 5 litri / minut în multe boli respiratorii cronice.
Dar pentru afecțiuni acute cum ar fi COVID-19, aceasta este doar o terapie de punte. Este folosit până când este disponibil un pat. Dacă acesta crește peste 2-3 litri / minut, atunci pacientul ar trebui să fie în spital. ”