17 oct. 2021 | 12:30

Avertismentul medicilor pentru bolnavii de covid care folosesc concentratoare de oxigen pentru alpinişti: “Mulţi ajung direct la ATI”

Sănătate
Avertismentul medicilor pentru bolnavii de covid care folosesc concentratoare de oxigen pentru alpinişti: “Mulţi ajung direct la ATI”

În ultima vreme au apărut mai multe postări despre diferite aspecte ale luptei împotriva COVID-19, pe rețelele sociale. Pentru a separa faptele de ficțiune, medicii și experții au încercat să ofere răspunsuri cu informații susținute de cercetări științifice. Unul din miturile apărute pe rețelele de socializare este și folosirea așa-ziselor concentratoare de oxigen. Genul acesta de echipamente sunt folosite de alpiniști, mai ales pentru altitudini foarte mari, precum Himalaya sau Everest.

Medicii trag semnale de alarmă

Aceste echipamente, concentratoare de oxigen, sunt folosite de regulă doar de alpiniștii care urcă la altitudini foarte mari, precum vârful Himalaya sau vârful Everest.

În ultima vreme au apărut pe rețelele de socializare genul acesta de sfaturi. Acest mit, așa cum spun specialiștii, este menit să dea o șansă celor care nu au acces la prea multe informații.

„Nu toate sfaturile de pe rețelele de socializare sunt bune”

Atunci când apelează la rețelele de socializare pentru a solicita ajutor de la bunătatea străinilor, mulți au cerut potențiali vânzători și detalii de contact ale furnizorilor de concentratoare de oxigen. Există și un videoclip viral pe rețelele de socializare.

Pretențiile privind aceste concentratoare de oxigen care vă oferă „acces instant” la oxigen și ca „salvatoare de viață”, fac  vâlvă pe social media. Acum, există platforme de vânzare cu amănuntul online, unde aceste concentratoare de oxigen sunt vândute ca pâinea caldă.

Pentru prima dată s-a vehiculat această idee în Nepal, ulterior clipul a fost văzut de utilizatorii din India, unde rata infectărilor a atins un nou record.

„Nu folosiți concentratoare de oxigen”

Nebunia și mai mare a început în India, unde au apărut astfel de oferte de vânzare a acestor concentratoare de oxigen. Mitul a fost sulberat de un medic indian, Bharat Gopal, consultant senior în pneumologie.

Întrebat dacă ar merita ca un pacient să investească în aceste concentratoare de oxigen, pentru orice urgență medicală. Dr. Bharat spune:

„Nu, deloc. Un pacient care are nevoie de oxigen ar necesita cel puțin 1 litru pe minut. Aceste concentratoare de oxigen pot avea până la 12 litri de oxigen. Acest lucru nu va dura mai mult de 10 minute sau chiar mai puțin și întârzie acțiunile necesare.

Astfel de produse oferă un fals sentiment de securitate și întârzie pacienții să caute asistență medicală în timp util.”, spune medicul Bharat Gopal publicației The Better India.

Pacienții români folosesc concentratoarea de oxigen

În ceea ce privește utilizarea unor astfel de dispozitive, sub formă de spray, inclusiv medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş, trage un semnal de alarmă.

„Utilizarea acestor concentratoare de oxigen va ajuta cu greu în perioadele de insuficiență respiratorie acută. Un pacient necesită un flux continuu, ridicat de oxigen, cu o interfață adecvată.

Am avut astfel de pacienţi şi aici aş trage un semnal de alarmă. Este o capcană. Este o capcană prin care, din păcate, trec destul de mulţi.”, spune medicul Adrian Marinescu.

Doar alpiniștii pot folosi aceste echipamente

Aceste dispozitive pot fi utilizate în anumite activități sportive, alpinism la mare altitudine și expediții, adaugă Adrian Marinescu, totuși nu în cazul în care trebuie să trateze un pacient cu COVID-19.

Vorbind despre cazurile în care unui pacient izolat la domiciliu i se administrează oxigen, medicul a mai declarat că:

„Orice oxigen utilizat trebuie să fie sub supravegherea unui medic sau a unui profesionist medical instruit. Folosim cu ușurință până la 5 litri / minut în multe boli respiratorii cronice.

Dar pentru afecțiuni acute cum ar fi COVID-19, aceasta este doar o terapie de punte. Este folosit până când este disponibil un pat. Dacă acesta crește peste 2-3 litri / minut, atunci pacientul ar trebui să fie în spital. ”

Parteneri
De ce a murit Ilina Pârvu de la Visuri la Cheie
Redactia.ro
Zodiile care își schimbă destinul după Sfântul Ion 2025! Viața lor înflorește după ani de chin
Click.ro
O femeie, fost ofițer de penitenciar, a fost condamnată la 15 luni de închisoare, după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor. Apartamentul e decorat în alb și bej și e pe două etaje / FOTO
Unica.ro
Mircea Badea, un amănunt neobservat de nimeni. Care e problema cu bolidul lui David Popovici
EVZ.ro
Cât de mult a schimbat-o divorțul pe Karmen Minune. La ce concluzie a ajuns artista după separarea de tatăl fetiței sale
Spynews
A căzut cortina! Secretul pe care Călin Georgescu l-a ținut ascuns de români: Ceaușescu, dacă ar mai fi trăit...
Capital.ro
Toată lumea vorbește acum despre Sebastian Stan, iar detalii dureroase au ieșit la iveală. Ce s-a întâmplat în Constanța, în copilăria lui. Cine e, de fapt, mama lui
Avantaje
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind INDEXAREA PENSIILOR! Guvernul, OBLIGAT să le MĂREASCĂ
Mediaflux
Ce declarație de dragoste i-a făcut Daniel Niculae Cristinei Ich! Și-a exprimat sentimentele public pentru prima dată | FOTO
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Ce a putut să pătească Ramona Olaru, pe aeroport, în SUA. Vedeta a fost verificată la sânge de autorități
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro