Medicul Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balș”, avertizează cu privire la apariția unei mutații Covid-19 autohtonă. Din păcate, această variantă ar putea slăbi efectul vaccinului sau al tartamentului anti-Covid-19, potrivit specialiștilor.
Medicul infecționist Adrian Marinescu nu exclude varianta dezvoltării unei tulpini Covid-19 românești, având în vedere gradul mare de transmitere comunitară și procentul uriaș de persoane nevaccinate. Acesta a explicat recent fenomenul cu care s-ar putea confrunta țara noastră în anumite zone, dacă lucrurile continuă să evolueze negativ în același ritm accelerat.
Medicul solicită o atenție sportă asupra rscului dezvoltării unei mutașii românești, luând în calcul efectele pe care aceasta le poate avea cu privire la eficiența vaccinului și a tratamentelor anti-Covid-19.
„Cu siguranţă că este posibil să apară o variantă românească, doar că micile modificări care apar într-o anumită regiune nu înseamnă neapărat că vor face diferenţa. Deocamdată, nu putem trage concluzia că va fi o variantă mai agresivă, că de transmis oricum se transmite uşor. Sunt de luat în calcul caracteristici care ţin de zonă.
E posibil ca, în România, unde avem un număr mare de infecţii în acest moment, interacţiuni importante, mai ales că o parte importantă a populaţiei nu e vaccinată, să apară nişte lucruri caracteristice. La noi, fiind şi cei mai mulţi nevaccinaţi, e şi un risc mai mare de a face o formă severă.
Atunci, părerea mea este că trebuie luat în calcul această eventuală apariţie şi dacă această variantă apărută în România înseamnă eficienţă mai redusă pentru vaccin, dacă tratamentul nu merge la fel de bine.
Adică, lucruri concrete, pentru că ceea ce mă interesează este finalitatea”, a declarat dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecțioase al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș” din Capitală, potrivit adevărul.ro.
În urmă cu câteva zile, medicul Adrian Marinescu a atras atenția cu privire la erorile pe care testele de Covid-19 le înregistrează. Acesta a menționat faptul că o persoană cu simptomatologie specifică și cu test Covid-19 negativ poate fi infectat, ceea ce înseamnă că această persoană trebuie să rămână în izolare.
„Testul, dacă e negativ, şi am totuşi simptomatologie, nu înseamnă că nu am Covid. Dacă am simptome, mă izolez, căci e posibil să am infecţia. Chiar dacă acest test e negativ, încerc să mă izolez şi, eventual peste o zi sau două să repet testul.
Testul care se face intranazal este mai complicat. Pentru a-l face corect, beţişorul trebuie să intre mult. Nu putem să cerem tuturor să ştie asta”, a precizat medicul.
Acesta a recunoscut faptul că testul de saliva e mai ușor de făcut, dar că nu este atât de relevant: “Este mai uşor de făcut, toată lumea poate să-l facă. Chiar dacă testul de salivă este negativ nu înseamnă că exclude (infectarea – n.r.), este strict pentru partea de orientare”, a spus Adrian Marinescu.