Administrația Națională de Meteorologie a emis pentru acest weekend primele coduri roșii de caniculă și disconfort termic accentuat. Dar, de săptămâna viitoare, temperaturile vor mai scădea și vin furtuni, ploi torențiale și grindină. Avertisment de la meteorologi.
Administrația Națională de Meteorologie a emis vineri, 21 iunie, noi avertizări meteo de vreme extremă. Astfel, meteorologii au emis primul cod roșu de caniculă, disconfort termic ridicat și val de căldură din această vară. Vor fi afectate județe din sudul țării, sâmbătă și duminică, iar codul roșu se va extinde și va cuprinde inclusiv Capitala.
De asemenea, a fost emis și cod galben de căldură pentru sâmbătă, fiind vizate Maramureș, nordul Crișanei, nordul Transilvaniei, dar se va extinde și în Moldova, estul Munteniei și Dobrogea continentală, regiuni unde se vor înregistra temperaturi maxime în general între 32 și 34 de grade.
În județele Dolj, Olt, Teleorman și sudul județelor Vâlcea și Argeș, valul de căldură va fi intens și persistent, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a patra zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi de 38…39 de grade, iar cele minime, se vor situa în jurul a 20 de grade (nopți tropicale). Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
După acest val de căldură, de săptămâna viitoare, temperaturile vom mai scădea, dar vor reveni vijeliile, ploile torențiale și grindina. Potrivit meteorologilor, această schimbare a vremii apare după trecerea de la o masă de aer caldă la cea mai rece, care va veni dinspre Europa centrală.
Astfel, fiecare regiune va experimenta din nou fenomene specifice instabilității atmosferice accentuate, adică pot fii vijelii, grindină de dimensiune medie, poate chiar mare, ploi torențiale și acumulări mai mari de apă”
”Săptămâna viitoare se mai diminuează acest val, temperaturile mai scad, aici, spre sud, să mai fie valori ușor peste 34-35 de grade, în restul teritoriului să fie mai bine din punct de vedere termic, dar când se schimbă un val de aer cald cu unul cu câteva grade mai mic se întâmplă să avem instabilitate atmosferică accentuată”, a transmis Elena Mateescu, directorul ANM, la Digi 24.
Meteorologii au transmis că 20 iunie 2024 a fost cea mai caldă zi din ultimii 65 de ani din țara noastră, cu temperaturi de 40 de grade Celsius la umbră, iar la nivelul asfaltului au fost mai de 50 de grade.
După orele prânzului cele mai mari temperaturi au fost înregistrate în București, Buzău și Giurgiu, 41 de grade Celsius, în timp ce în alte zone precum Brăila, Călărași, Tulcea sau Râmnicu Vâlcea, temperatura resimțită a fost de 40 de grade, potrivit meteorologilor.