Avertisment înfiorător pentru omenire. Ce riscăm să declanșăm dacă aducem roci de pe Marte

Avertisment înfiorător pentru omenire. Ce riscăm să declanșăm dacă aducem roci de pe Marte

Oamenii de știință sunt îngrijorați cu privire la aducerea unor roci de pe Marte pe Pământ, avertizând că asta ar putea declanșa o „ciumă marțială”.

Avertisment înfiorător pentru omenire.

Omenirea nu este pregătită să lupte cu această molimă, spun specialiștii, care avertizează că nu ar fi tocmai o idee bună aducerea unor roci de pe Marte.

„Ne așteptăm ca mostrele de pe Marte să ne ofere informații pe care le vom studia în următoarele decenii cu ajutprul unei tehnologii care nu a putut fi dusă pe Marte în acest moment”, a declarat directul NASA al Științelor Planetare, Lori Glaze.

Alți cercetători privesc această ocazia ca pe o oportunitate de a analiza rocile și o formă prin care știința ar putea avansa. Există și voci care spun că formele microscopice de viață de pe Marte pot declanșa o pandemie fatală, căreia omenirea nu îi va face față.

International Committee Against Mars Sample Return (ICAMSR), un grup de oameni de știință, a lansat o notă de avertizare împotriva acestei misiuni.

Omenirea riscă o pandemie fatală

Barry DiGregorio, directorul comitetului a declarat că orice probe ar trebui aduse doar până la Stația Lunară, pentru ca potențialii agenți patogeni să fie identificați și izolați, fără să existe riscul unei infecții extraterestre împotriva căreia omenirea nu are imunitate.

„Acesta este singurul mod în care poate fi garantată 100% protejarea biosferei Pământului”, a susținut Barry DiGregorio.

Directorul comitetului l-a citat pe astronomul Carl Sagan care scria în 1973:

„Tocmai pentru că Marte este un mediu cu un mare potențial de interes biologic, este posibil ca pe Marte să existe agenți patogeni, organisme care, dacă sunt transportate în mediul terestru, ar putea provoca daune biologice enorme … o ciumă marțiană”.

Se pare că rocile vor ajunge pe planeta noastră în aproximativ 10 ani și ar urma să aterizeze în deșertul Utah, Statele Unite ale Americii.

NASA a anunțat o premieră istorică pe Marte, când Roverul Perseverance a adus oxigen pe Planeta Roșie.

„Experimentul de utilizare a resursei de oxigen in-situ pe Marte” (Moxie) este o cutie aurie de mărimea unei baterii auto, situată în partea din faţă dreapta a rover-ului. Aceasta foloseşte electricitatea şi chimia pentru a diviza moleculele de CO2, producând oxigen şi monoxid de carbon”, a spus un specialist.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI