Avertisment despre Cernobîl. Pericol iminent aici după ocuparea zonei de către ruși (exclusiv)
Armata rusă a ocupat zona fostei centrale nucleare de la Cernobîl, în războiul dintre Ucraina și Rusia. Ion Chiosilă, expertul român în probleme legate de igiena radiației și radioprotecție, susține că niciunul dintre reactoarele fostei centrale nu mai funcționează de foarte mult timp. Cu toate acestea, specialiștii trag un semnal de alarmă.
„Distrugerea unuia ar putea produce un nou Cernobîl!”
În plin război cu Ucraina, rușii au ocupat Cernobîl, zona fostei centrale nucleare, în care al patrulea reactor a explodat în data de 26 aprilie 1986.
În ciuda faptului că fosta centrală nucleară nu mai funcționează de mai bine de 20 de ani, specialiștii români sunt îngrijorați de faptul că rușii ar putea detona unul dintre cele 15 reactoare funcționale de pe teritoriul Ucrainei.
„Centrala de la Cernobîl nu mai funcționează din anul 2000, deci nu mai produce curent electric. Reactoarele 1, 2 și 3 au fost închise treptat până în anul 2000, după care a început dezafectarea lor. Iar povestea reactorului 4, cel care care a explodat în aprilie 1986, e cunoscută de mai toată lumea.
E greu de crezut că soldații ruși, care au ocupat zona, vor detona sau vor distruge combustibilul nuclear, dacă acesta mai există. Fiindcă cea mai parte parte a combustibilului nuclear uzat a fost transferat în Rusia pentru tratare specială.
Pe teritoriul Ucrainei funcționează alte 15 reactoare nucleare. Distrugerea unuia ar putea produce un nou Cernobîl, cu efecte devastatoare asupra Europei, dar și asupra Rusiei. Având în vedere ce s-a întâmplat în 1986 la Cernobîl și în 2011 la Fukushima, sper ca autoritățile de la Kremlin și comandanții armatei ruse vor trata cu multă atenție situația reactoarelor nucleare din Ucraina.
Sigur că oricare dintre acestea ar putea fi oprit în caz de amenințare imediată, dar bombardarea inconștientă a vreunuia dintre ele, ar duce la o nouă tragedie. Din care Belarus și Rusia nu pot scăpa, nu doar Europa!”, a adăugat el.”, a precizat Ion Chiosilă pentru impact.ro.
Experul Ion Chiosilă a vizitat Cernobîl în 2017
Ion Chiosilă, expertul român în probleme legate de igiena radiației și radioprotecție, a vizitat fosta centrală nucleară de la Cernobîl în anul 2017, când radiațiile scăzuseră foarte mult. Specialistul a fost invitat pentru a ajuta la realizarea unui documentar.
„Când am fost acolo, în 2017, iradierea scăzuse mult. Ghizii grupurilor de turiști aveau asupra lor dozimetre, pentru a putea ști permanent cărui nivel de radiație se supun. La final am aflat că îți dădeau și un certificat că ai trecut prin zonă și că nu ai fost supus unui grad sporit de iradiere.
Pe de altă parte, 2017 e anul la finele căruia reactorul numărul patru, cel cu explozia, a primit un nou sarcofag, construit din aluminiu dur. E ceva impunător! Are 117 metri lungime și o înălțime impresionantă, fiind conceput să reziste 100 de ani. Fiindcă reacțiile de fusiune nu s-au oprit niciodată din 1986, încoace!
Se vor opri doar atunci când vor epuiza tot combustibilul. Iar vechiul sarcofag, ce se fisurase deja, trebuia schimbat. Noul sarcofag a costat două miliarde de euro, din care jumătate a plătit Ucraina, iar cealaltă jumătate, Uniunea Europeană”, a completat specialistul pentru sursa citată.