În Rusia de astăzi, opoziția tinde să creadă că regimul lui Putin va fi înlăturat de la putere odată cu plecarea sa de la Kremlin. Acesta este momentul când șuruburile ar trebui să fie strânse. Cel puțin, asta cred conservatorii. Există o profundă incertitudine cu pricire la ce și cine va urma după Putin. Un expert în politica din Rusia este de părere că succesorul lui Vladimir Putin ar putea să fie mai periculos.
În actuala situație de criză, se ridică o întrebare esențială: va fi plecarea lui Putin de la putere una bruscă sau va avea timp liderul rus să își „ungă” succesorul? În cazul în care viitorul președinte ar fi deja cunoscut, elitele ar avea mai puțin spațiu de manevră. Cu cât există mai mult timp, cu atât transferul de putere va fi mai ușor de gestionat.
Dacă sprijinul pentru Putin rămâne relativ stabil, acesta și succesorul său vor avea la dispoziție un capital politic considerabil. Am putea numi acest fenomen „ideologia putinismului”. Până în prezent, aceasta a asigurat un regim stabil la Moscova. Cine ar putea prelua conducerea Rusiei în 2024?
Directorul de cercetare Keir Giles, specializat în politica din Rusia, este de părere că este foarte probabil ca succesorul lui Vladimir Putin să fie cel puțin la fel de aspru ca actualul președinte. Există, potrivit cercetătorului, o mulțime de candidați pentru a prelua funcția lui Putin. O bună parte dintre ei, însă, ar fi capabili să încurajeze distrugerea relației cu Occidentul sau să o gestioneze mult mai prost decât a făcut-o actualul șef de stat.
Cu toate meritele sale, este puțin probabil ca prim-ministrul Mihail Mișușin să fie succesor la Moscova. Mișustin nu este suficient de apropiat de Putin și nu a reușit să devină mai mult decât un tehnocrat politic. Chiar dacă mâine i se întâmplă ceva lui Putin și Mișușin devine președinte interimar, acest lucru nu îl face automat candidatul favorit pentru a câștiga alegerile prezidențiale.
De fapt, dacă Mișușin ar fi pus brusc în poziția de președinte interimar fără o pregătire adecvată, s-ar afla într-o situație foarte dificilă. Ar fi dependent de administrația prezidențială. Orice decizie politică majoră independentă sau orice schimbare de personal în guvern ar provoca, fără doar și poate, un conflict.
Un potențial succesor al lui Vladimir Putin ar proveni probabil dintr-un mediu similar. Prin urmare, ce se va întâmpla cu Rusia după decăderea lui Vladimir Putin? Un astfel de politician nu ar face altceva decât să mențină țara în aceeași poziție în care este acum, potrivit lui Keir Giles.
Keir Giles a subliniat, în contextul discuțiilor privind viitorul președinte al Rusiei, că relațiile bune dintre Occident și această țară au fost încă de la început o aberație. Rusia s-a menținut la distanță de îmbrățișarea ideologiilor occidentale, după Războiul Rece, și s-a întors spre ostilitate, a spus directorul de cercetare.
„Ultimii ani au fost martorii unei represiuni tot mai mari asupra propriei populații a Rusiei. Acest lucru a mers în paralel cu ostilitatea tot mai mare față de lumea exterioară. Dar, în ambele privințe, Rusia tocmai se întorcea la normele sale istorice și la zona sa de confort. Pentru că aceasta este o țară care s-a comportat întotdeauna în acest fel cu lumea exterioară. Și, totodată, față de proprii săi supuși. Acea perioadă de relații mai bune cu Occidentul a fost o aberație. Acum ne întoarcem la ceea ce este, de fapt, normal în istoria Rusiei”, a spus directorul de cercetare Keir Giles, pentru The Express.