Avertisment crunt despre criza energetică din Europa. Ce se întâmplă din decembrie

de: Anca Lupescu
29 11. 2021

Prețurile la energie în Europa depășesc în mod repetat recorduri chiar înainte ca iarna să înceapă cu adevărat, iar una dintre cele mai dăunătoare crize de costuri din istorie este pe cale să se agraveze odată cu scăderea temperaturii. Luna trecută, o super-scumpire a prețurilor în Marea Britanie a forțat unele companii industriale să reducă producția și să ceară ajutor de stat, un semn prevestitor pentru ceea ce s-ar putea întâmpla la scară largă în Europa, chiar în momentul în care aceasta se confruntă cu o reapariție a coronavirusului, se arată într-o analiză făcută de Bloomberg.

Ce se întâmplă cu energia din Europa

Pentru guverne, acest lucru ar putea însemna tensiuni cu țările vecine, acționând pentru a proteja aprovizionarea. Pentru gospodării, ar putea însemna să li se ceară să folosească mai puțină energie sau chiar să se pregătească pentru pene de curent.

Problema este că este puțin probabil ca orice soluție să vină din partea ofertei prea curând, în condițiile în care exportatorii, Rusia, produc doar ceea ce trebuie, iar Qatar spune că produce ceea ce poate. În schimb, industria energetică trebuie să se bazeze pe „distrugerea cererii”, a declarat Fabian Roenningen, analist la Rysted Energy.

Perspectivele se adaugă la sentimentul de premoniție din Europa. Regiunea se află din nou în epicentrul pandemiei, cu o nouă creștere a cazurilor de Covid-19 și cu temerile legate de o nouă variantă identificată în Africa de Sud care se învârt în jurul lumii.

Restricțiile sunt înăsprite în unele țări, în timp ce bugetele gospodăriilor sunt afectate de inflația galopantă. În plus, vremea geroasă ar putea însemna stingerea luminii. O revenire la lockdown ca în Austria ar ajuta la reducerea cererii de energie electrică, deși puține guverne doresc să facă acest lucru.

Franța, a doua cea mai mare economie a Europei, este deosebit de expusă riscului. Posibilitatea unui ger în ianuarie și februarie provoacă îngrijorare pentru operatorul rețelei naționale. Disponibilitatea la centralele nucleare, calul de bătaie al sistemului energetic francez, este scăzută după ce pandemia a întârziat întreținerea unor reactoare, potrivit unui raport din 22 noiembrie.

Prețurile energiei electrice din această țară sunt cele mai mari din 2012 încoace, în timp ce o rafală de frig se strecoară în Franța și se așteaptă să se instaleze până luni, când cererea în zilele lucrătoare începe să crească.

Iarna trecută, operatorul de rețea a făcut apel la gospodării să folosească mai puțină energie în orele de vârf și a activat unele contracte de reducere a cererii cu producătorii atunci când situația a devenit foarte dificilă.

Situație fără precedent

Următorul pas ar fi reducerea tensiunii în întreaga rețea și apoi, în ultimă instanță, pene de curent de două ore pe regiune. Toate acestea ar urma să aibă loc înainte de alegerile prezidențiale.

„În cazul în care există un val de frig intens și nu există vânt, lucrurile ar putea deveni dificile, având în vedere disponibilitatea mai mică a centralelor nucleare și închiderea recentă a activelor de generare dispecerizabile care utilizează cărbune”, a declarat Nicolas Goldberg, manager senior responsabil cu energia la Colombus Consulting din Paris.

Situația este deja atât de gravă la acest început de sezon de iarnă din cauza unei creșteri fulminante a prețurilor la gazele naturale. Rezervele de combustibil, folosit pentru încălzirea locuințelor și pentru generarea de electricitate, sunt mai mici decât de obicei și se epuizează rapid. Analiștii au avertizat că stocurile de gaze ar putea ajunge la zero în această iarnă, dacă vremea rece va stimula cererea.

Sunt posibile pene de curent, a avertizat, la 16 noiembrie, Jeremy Weir, directorul executiv al Trafigura Group, o casă elvețiană de tranzacționare a mărfurilor.

„Dacă vremea se răcește în Europa, nu va exista o soluție ușoară de aprovizionare, va fi nevoie de o soluție de cerere”, a declarat Adam Lewis, partener la casa de tranzacționare Hartree Partners LP.

În ceea ce privește oferta, ceea ce va face Rusia în continuare va fi esențial. Președintele Vladimir Putin a semnalat că va ajuta Europa cu mai multe livrări pentru a stabiliza piața, dar, deși livrările și-au revenit după o cădere la începutul lunii noiembrie, acestea sunt scăzute în comparație cu anul trecut. Cât de mult gaz va trimite Rusia către Europa în decembrie rămâne un mister și mai mare.