Avertisment: apa din București, pericol pentru populație. Cine bagă spaima în populație?

Avertisment: apa din București, pericol pentru populație. Cine bagă spaima în populație?

Pe 30 ianuarie s-a aflat că Apa Nova a mărit cantitatea de clor din apa potabilă. Între timp, Ministerul Sănătății a derulat teste proprii și a emis un avertisment deosebit de serios.

Ministerul Sănătăţii a comunicat în seara zilei de 30 ianuarie că Apa Nova a folosit o cantitate mare de clor în tratarea apei. Motivul Apa Nova a fost că, pe 29 ianuarie, râul Argeș a fost populat cu amoniu în urma topirii masive de zăpadă.

Ministerul a menţionat că rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat că, în toate cele cinci puncte de recoltare, valorile determinate pentru clorul liber rezidual şi clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislaţia în vigoare. Astfel, Ministerul recomandă bucureştenilor ca, până la rezultatele definitive, apa din reţeaua publică să nu fie folosită pentru băut, prepararea hranei sau în igiena personală.

De ce a testat Ministerul Sănătății apa din București

În urma isteriei provocate pe grupuri de WhatsApp și pe Facebook, Apa Nova a admis folosirea unei cantități mai mari de clor. A spus însă că e totul în parametri. Ministerul a menţioneazat însă că, în cursul zilei de 30 ianuarie, au fost primite la Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSPMB) mai multe sesizări privind calitatea apei potabile. Cele mai multe au fost de la locuitori din sectoarele 5 şi 6 din București.

În urma sesizărilor, personalul de specialitate DSPMB a recoltat mai multe probe din reţeaua de apa potabilă în cele două sectoare.

Conform specialiştilor INSP, rezultatele parţiale nu reprezintă un motiv de îngrijorare a populaţiei privind posibilele efecte ale consumului de apa din reţeaua publică de distribuţie. Conform ghidurilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a fost dovedit că, în cazul consumului de apă hiperclorinată (cum e cazul în aceste zile în București – n.r.), nu există riscul de apariţie a unor efecte acute sau cronice asupra sănătăţii.

Aceeaşi sursă a transmis că valoarea crescută cu peste 0,5 mg la litru a clorului determină doar apariţia disconfortului organoleptic. Asta înseamnă că simți mirosul și eventual un gust diferit.

Recomandarea de a evita apa pentru băut, gătit sau igienă vine însă ca o măsură preventivă.

DSPMB analizează zilnic probe de apă din reţeaua publică sau de la staţiile de tratare pentru parametrii microbiologici, dezinfectantul rezidual (clor rezidual liber) şi clorul total. Din cele 10 probe de apă prelevate pe 30 ianuarie din punctele fixe de recoltă din sectorul 3 Bucureşti, nouă dintre ele au fost conforme pentru clorul rezidual liber. Una dintre ele a prezentat clor rezidual sub limita de detecţie. Parametrii microbiologici sunt în lucru, rezultatele fiind finalizate în 48 de ore de la recoltare.

Ce spune Apa Nova despre toată această situație

Reprezentanţii Apa Nova au afirmat că Administraţia Naţională Apele Române, care asigură la nivel naţional administrarea apelor de suprafaţă şi care furnizează apa brută pentru tratarea în scopul potabilizării pentru Apa Nova, nu a făcut nicio informare cu privire la poluarea cu amoniu pe râul Argeş. Apa Nova a informat cu o zi înainte, proactiv, administraţia Apele Române în legătură cu această situaţie, au mai explica aceştia.

Pe 30 ianuarie, într-o poziție oficială a Apa Nova, furnizorul a spus că deprecierea temporară a calităţii apei râurilor din cauza topirii bruşte a zăpezilor a fost compensată prin măsuri de tratare. Totuși, niciun parametru de calitate nu fost depăşit, iar mirosul de clor al apei va dispărea în după-amiaza zilei de 30 ianuarie.