Avertisment ANM. Prognoza meteo pentru început de octombrie nu arată deloc bine. Vine potopul!

Avertisment ANM. Prognoza meteo pentru început de octombrie nu arată deloc bine. Vine potopul!
Vremea shimba foaia. Avertizare de la ANM

Este avertisment ANM. Prognoza meteo pentru început de octombrie nu arată deloc bine, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie. Conform experților meteo, vine potopul. Așadar, care sunt localitățile vizate, vedeți în rândurile de mai jos.

Avertisment de la meteorologi. Vremea schimbă foaia

Încă este vară în toată regula, acum, pe final de septembrie, în România, cu temperaturi și de 34 de grade Celsius, însă peste câteva zile, vremea se schimbă total.

Astfel, dacă ultimele zile din septembrie aduc temperaturi de până la 34 de grade Celsius, începutul lunii octombrie aduce vreme rece, cu temperaturi în scădere cu 10 grade Celsius, de pe o zi pe alta.

De când se strică vremea

De duminică, se arată toamna, încep ploile însoțite de descărcări electrice, iar mercurul în termometre va scădea.

„Ne mai bucurăm de 2-3 zile de vară, cu temperaturi cu mult mai ridicate decât în mod normal pentru această perioadă, chiar cu 7-8 până la 10 grade mai mult decât ar trebui să avem la acest moment.

Vom atinge foarte probabil și temperaturi de 34 de grade, oricum vor fi destul de multe valori peste 30 de grade în partea de sud-est a teritoriului, respectiv în Muntenia, în zona continentală a Dobrogei și prin sudul Moldovei.

Unde vor mai fi 25 de grade Celsius

În celelalte regiuni, temperaturile vor fi doar ușor mai ridicate decât în mod normal și vorbim de maxime ce se vor situa în marea lor majoritate între 20-22 până la cel mult 25-26 de grade, mai ales în județele aflate în jumătatea de nord a țării

În sud-est vremea va fi caldă, va fi asemănătoare anotimpului estival, asemănătoare verii și în general frumoasă, mult soare pe cer și temperaturile minime destul de ridicate în următoarele nopți, cu valori de 15 până la 18-19 grade, cele mai ridicate pe litoral.

În celelalte regiuni, în vest, în nord, în centru, vor mai apărea și norii din când în când, care vor determina apariția ploilor în aversă, ploi de vară.

Vor fi tot ploi de vară

Este foarte probabil să mai avem și cantități mai importante de apă, pentru că vorbim de averse torențiale, descărcări electrice, chiar intensificări ale vântului și căderi de grindină, deci instabilitatea atmosferică, specifică tot anotimpului cald. Dar acest pasaj este totuși de scurtă durată.

Încălzirea se va produce cu totul, se va resimți atât ziua cât și noaptea, dacă pornim de la valori de 5-6 grade, în depresiuni chiar am avut 2 grade, în nopțile următoare rar vor mai coborî sub 10 grade.

Dar acest pasaj este de scurtă durată, pentru că se răcește de duminică. La început tot în vest, în nord, în centru, acolo unde este mai rece de regulă, apoi și în celelalte regiuni și vom trece de la o vreme caldă la una rece.

Răcirea va fi mai lentă în partea de sud-est a teritoriului

Această răcire înseamnă că vom avea variații termice chiar de 10 grade pentru unele zone, de la o zi la cealaltă, de sâmbătă de exemplu, de la 25-26 de grade în partea de nord a teritoriului, duminică la 17 grade tot în acele zone.

Răcirea va fi mai lentă în partea de sud-est a țării. Va fi un weekend împărțit în două”, a anunţat Alina Șerban, potrivit antena3.ro.