Avantajele Ucrainei în negocierile pentru pace cu Rusia. Ce poate câștiga
Este puțin probabil ca invazia Rusiei în Ucraina să fie rezolvată pe câmpul de luptă. Se poate negocia un sfârșit al vărsării de sânge și al distrugerii Ucrainei. Dar astfel de negocieri trebuie să fie mediate cu atenție. Până în prezent, toate încercările au eșuat. La fel ca și apelurile adresate lui Putin pentru a pune capăt războiului, de la șefi de stat occidentali până la papă. Cu toate astea, recent, Andriy Yermak, șeful de cabinet al președinției ucrainene, a declarat care sunt condițiile. În opinia acestuia, termenii nu sunt negociabili și trebuie îndepliniți ca atare.
Cum poate lua sfârșit invazia Rusiei în Ucraina
Recep Erdoğan, președintele Turciei, acționează în prezent ca mediator între Rusia și Ucraina. O astfel de situație, în care o țară sau un politician separat își asumă rolul de intermediar, a funcționat pentru a pune capăt unor războaie din trecut.
Dar politicienii nu sunt întotdeauna cei mai buni mediatori. Negocierile pot fi facilitate în mod mai activ și, în mod ideal, ar trebui să fie implicați cât mai repede posibil experți internaționali în medierea păcii.
Experții internaționali profesioniști în domeniul medierii pentru pace ar putea și ar trebui să fie implicați în discuțiile dintre Rusia și Ucraina, fie în mod formal, fie în mod informal. Cele mai multe acorduri de pace au fost facilitate într-un fel sau altul de părți terțe.
„Angajarea în negocieri nu înseamnă că trebuie să scuzăm agresiunea Rusiei sau comiterea de crime de război. Atrocitățile împotriva civililo de la Bucha, ar putea diminua și mai mult șansele unor discuții de succes.”, spun analiștii.
„Restabilirea completă a integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei”
Este important să se înțeleagă clar că nicio concesie nu ar putea opri invazia rusă decât o capitulare necondiționată. O renunțare la identitatea națională, la suveranitate și la integritatea teritorială, mai spun analiștii politici.
Recent, Andriy Yermak a declarat că Ucraina exclude orice acord de încetare a focului care implică cedarea de teritorii către Rusia.
„Cultura politică a Rusiei nu prevede un regim de dialog. Baza sa este dictatul. Limbajul puterii. Iar Rusia a căpătat putere în cooperare cu Occidentul. Ceea ce complexul său militar-industrial nu este în stare să facă, Rusia a cumpărat. Mai ales pentru bani din exportul de materii prime.
În primul rând, energie. Și chiar și după ce Moscova și-a demonstrat în mod clar ambițiile imperiale. În Georgia. În Ucraina. În Siria. Din nou în Ucraina. Petrolul a mers în Occident. Banii s-au dus în Rusia. Afacerile au continuat ca de obicei.
Războiul trebuie să se încheie cu restabilirea completă a integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei”, spune Andriy Yermak, șeful de cabinet al președinției ucrainene.
În opinia negociatorului principal al Ucrainei, Mikhailo Podoliak, „orice concesie făcută Rusiei nu este o cale spre pace, ci un război amânat cu câțiva ani”. Oficialul mai spune că Ucraina nu-și tranzacționează nici suveranitatea, nici teritoriile și nici ucrainenii care trăiesc pe acestea.
Cu câteva ore înainte, Volodimir Zelenski, sugerase că guvernul său este dispus să reia discuțiile cu Rusia atâta timp cât Moscova nu ucide trupele ucrainene care apărau combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol.
După ce secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și premierul italian, Mario Draghi, au cerut o încetare imediată a focului, Podoliak a precizat că Ucraina nu va accepta niciun acord cu Rusia care să implice cedarea de teritoriu și că acceptarea unei încetări a focului acum, în timp ce se fac concesii Rusiei, s-ar întoarce împotriva Ucrainei, deoarece „Moscova ar riposta mai dur după orice întrerupere a luptelor”.
Forțele ruse au continuat bombardamentele
Între timp, duminică, forțele ruse au continuat bombardarea orașelor ucrainene de pe linia frontului. Rusia a desfășurat o ofensivă majoră în Luhansk, una dintre cele două provincii care formează Donbas.
Obiectivul Moscovei, după ce a preluat controlul total al orașului portuar Mariupol, în ceea ce a fost probabil cea mai mare captură a Moscovei în cele aproape trei luni de război, este de a cuceri restul teritoriului deținut de ucraineni în regiune și de a lua avânt militar.
Controlul asupra Mariupolului oferă Rusiei comanda unei rute terestre care leagă peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014, de Rusia continentală și de părți din estul Ucrainei deținute de separatiștii pro-ruși.
Bombardamente și raiduri cu rachete au lovit Harkov în nordul Ucrainei și Mikolaiv și Zaporizhzhia în sud, în timp ce opt civili au fost uciși pe frontul estic din Donbas, au declarat oficiali ucraineni.
Lupte grele în Donețk, Ucraina se apără și mai dur
Generalul-maior Igor Konashenkov, purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, a declarat că rachetele rusești au lovit un sistem mobil antidronă în apropierea așezării Hannivka, la aproximativ 100 km nord-est de orașul Mikolaiv.
Pe linia frontului din Donețk, forțele rusești încercau să străpungă apărarea ucraineană. Intenția este de a ajunge la granițele administrative ale regiunii Luhansk. Mai la nord, au continuat bombardamentele intense asupra Severodonetsk și Lisichansk, potrivit Statului Major General al Ucrainei.
Severodonetsk și Lisichansk, orașul său geamăn de pe cealaltă parte a râului Siverski Donets, formează partea estică controlată de Ucraina. Este zona pe care Rusia încearcă să o depășească de la jumătatea lunii aprilie. Asta după ce nu a reușit să captureze Kievul și și-a mutat atenția spre estul și sudul țării.
Guvernatorul regiunii Luhansk, potrivit The Guardian, a declarat că, deși Severodonetsk a fost atacat din „patru direcții separate”, forțele rusești nu au reușit să pătrundă în oraș. Aarmata rusă a distrus portul Mariupol de la Marea Neagră. În același timp, a supus trupele și orașele ucrainene din est la atacuri terestre și de artilerie neîncetate.