ONU anunță evacuarea cu succes a civililor ținuți prizonieri în Mariupol. Care este starea lor în aceste momente

ONU anunță evacuarea cu succes a civililor ținuți prizonieri în Mariupol. Care este starea lor în aceste momente
Evacuare civili din Mariupol Sursă foto: Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia

Sute de civili au rămas blocați în Mariupol în cea de-a șaptezecea zi de război, alături de ultimii soldați ucraineni apărători ai oraşului-port de la marea Azov. În urmă cu câteva ore, Moscova a anunțat încetarea focului în orașul șters de pe harta lumii, pentru a se permite formarea coridoarelor umanitare destinate evacuării civililor. Astfel, Osnat Lubrani, coordonatorul umanitar al Oficiului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a confirmat ,recent că, în cursul zilei de miercuri, a avut loc o nouă operațiune de evacuare a civililor din Mariupul, dar și din alte localități.

Sute de prizonieri ucraineni, evacuați din orașele ocupate de trupele rusești

În cursul zilei de ieri a avut loc o nouă evacuare a civililor ținuți prizonieri în combinatul Azovstal din Mariupol, după ce Moscova a anunțat o întrerupere a focului în anumite interval din timp pentru a permite formarea coridoarelor umanitare. În tot acest timp, trupele rusești și-au continuat ofensiva, bombardând mai multe orașe din Ucraina.

În ciuda ofensivelor grele asupra combinatului Azovstal, soldații ucraineni au reușit să opună rezistentă eroică, apărând cu prețul propriei vieți, sute de civili adăpostiți timp de două luni în subsolul combinatului. Supraviețuirea lor este un simbol al rezistenței și al luptei pentru libertate, având în vedere că mii de oameni au rămas cu surse minime de alimente și apă.

Astfel, miercuri, reprezentantul ONU a anunțat evacuarea cu succes a prizonierilor care numai sperau să apuce să vadă lumina zilei. Vă reamintim că oficialii din Mariupol au avut nenumărate încercări de evacuare, însă acestea au eșuat din cauza faptului că Rusia a încălcat promisiunile de încetare a focului.

”Încă o dată, echipa noastră de la Naţiunile Unite şi colegii din cadrul Comitetului Internaţional al Crucii Roşii au lucrat împreună pentru a aduce în siguranţă oamenii care doreau să părăsească zonele care se confruntă cu ostilităţi, cu acordul părţilor în conflict”, a transmis Osnat Lubrani.

Cum vor fi sprijiniți civilii eliberați din orașele asediate de trupele ruse

Potrivit comunicatului transmis de ONU, Peste 300 de civili din Mariupol şi oraşele din jur, Manhush, Berdiansk, Tokmak şi Vasylivka se aflau în Zaporizhzhia şi primeau asistenţă umanitară. Mulți dintre aceștia se aflau la limita subzistenței, iar acum, aceștia vor primi ajutor umanitar pentru a-și putea reveni, inclusiv psihologic.

”Mulţi au rămas doar cu hainele pe care le purtau, iar acum îi vom sprijini în această perioadă dificilă, inclusiv cu sprijinul psihologic atât de necesar”, a transmis Lubrani.

Evacuarea civililor din zonele din Mariupol a fost a doua de acest fel, coordonată de ONU şi de Crucea Roşie, fiind rezultatul a multe negocieri purtate cu oficialii ruși pentru încetarea focurilor și formarea coridoarelor umanitare.

În mesajul de la miezul nopții, însuși Volodimir Zelenski a mulțumit pentru reușită tuturor celor implicați în acțiunea de evacuare a civililor din Mariupol și alte orașe asediate.