Autostrada Ploiești – Brașov e mai aproape de a deveni realitate, dar mai durează

de: Puiu Alexandru
12 10. 2018

Autostrăzile din România reprezintă un subiect deosebit pentru glume și bancuri, dar Viorica Dăncilă este optimistă că, cel puțin în cazul tronsonului Ploiești – Brașov, lucrurile se vor schimba în curând.

Drumul de la București la Brașov este unul dintre cele mai circulate din România. În același timp, este cea mai importantă sursă de stres pentru șferii care trebuie să execute curse regulate pe Valea Prahovei. În funcție de vârsta pe care o ai, este aproape imposibil să nu fi parcurs respectivul traseu în două ore și jumătate sau cinci ore și jumătate. Ca să înțelegi despre ce este vorba în ecuație, încearcă să pleci într-o frumoasă zi de vineri, în decembrie, de la capitală până în Poiana Brașov. Vei ajunge plângând la destinație.

În teorie, autostrada de la București la Ploiești rezvolvă o parte din problemă. Drama rămâne pe Valea Prahovei, în Sinaia și în aproape orice altă localitate până la Brașov. Soluția evidentă este o autostradă Ploiești – Brașov despre care premierul Dăncilă a făcut de curând câteva declarații. 

„Mă bucur să anunţ că, luni, se va lansa licitaţia pentru realizarea autostrăzii Ploieşti – Braşov, în parteneriat public-privat, un proiect aşteptat de mult timp şi pentru care Guvernul a făcut eforturi în ultimele luni. În termen de 30 de zile, investitorii români şi străini pot depune ofertele, iar tipul licitaţiei va fi selecţia competitivă. Vor urma negocieri cu investitorii selectaţi, astfel încât în luna decembrie estimăm semnarea acordului de parteneriat public-privat pentru realizarea acestei autostrăzi”, a afirmat Viorica Dăncilă, într-o declarație de presă susținută joi seară la Palatul Victoria și citată de Mediafax.

Deși este aproape absurd să crezi că vom vedea respectiva autostradă finalizată în următorii cinci sau zece ani, Dăncilă a profitat de context pentru a se mai lăuda cu niște proiecte guvernamentale ”de amploare”. „Am pregătit în ultimele luni mai multe proiecte guvernamentale care au ajuns la maturitate. Prin aplicarea lor vom crea mai multe locuri de muncă şi mai bine plătite, vom atrage proiecte de investiţii cu valoare adăugată mare. Beneficiile sunt atât economice şi sociale, dar şi în măsură să consolideze România ca o destinaţie atractivă pentru mediul de afaceri”, a completat șeful Executivului.