Legătura directă între Moldova și Transilvania prinde contur în strategia Guvernului pentru infrastructură rutieră. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că acest proiect major va fi inclus în programul de guvernare pentru perioada 2025-2028, oferind o speranță în plus pentru regiunea Moldovei, care ar urma să fie conectată de restul țării printr-o autostradă de lung parcurs.
Autostrada A8, cunoscută și sub denumirea de ”Autostrada Unirii,” va lega orașele Iași, Târgu Neamț și Târgu Mureș, oferind o conexiune între Moldova și Transilvania.
Segmentul va traversa Carpații Orientali, reducând semnificativ timpul de călătorie și făcând transportul mai sigur și mai eficient. Totodată, lucrările la autostrada A7 sunt în plină desfășurare și au un rol crucial în conectarea Munteniei și implicit a Bucureștiului de nordul țării, până la Siret. Aceasta va deveni o arteră importantă pentru traficul de mărfuri și va facilita mobilitatea între sudul și nordul țării.
Sorin Grindeanu a subliniat importanța de a conecta nu doar Muntenia cu Moldova, prin intermediul A7, dar și Moldova cu Transilvania, prin A8, ceea ce ar aduce un mare avantaj economic și social pentru ambele regiuni.
Conform declarațiilor lui Sorin Grindeanu, licitațiile pentru segmentele critice din cadrul autostrăzilor A7 și A8 sunt deja în desfășurare, iar pentru multe dintre acestea se vor anunța câștigătorii și vor intra în execuție în următorii ani.
Programul de guvernare pentru 2025-2028 va pune un accent deosebit pe această infrastructură, iar finalizarea lor va deveni o prioritate odată cu noul Guvern și noul Parlament.
În acest sens, lucrările la A8 sunt esențiale pentru legătura directă cu Transilvania și cu centrul Europei. Proiectul va ajuta la dezvoltarea economică, prin facilitarea accesului la piețele europene și va crea noi oportunități pentru afaceri și transport în regiune.
Ministrul Transporturilor a subliniat și importanța strategică a legării Moldovei nu doar de Transilvania, ci și de Europa Centrală și de Vest, ceea ce va transforma regiunea într-un nod economic și de transport.
În plus, finalizarea acestor autostrăzi va crește accesul României la rețelele internaționale de transport, făcând trecerea mărfurilor mult mai rapidă și eficientă.
Pentru locuitorii Moldovei și Transilvaniei, acest proiect reprezintă o șansă istorică de dezvoltare, creând un acces mai ușor către vestul țării și Europa, facilitând schimburile comerciale și mobilitatea.
Astfel, ambiția Guvernului de a lega Moldova de restul țării ar putea deveni o realitate în anii următori, odată cu finalizarea proiectelor strategice de infrastructură rutieră.
Citește și Din noiembrie vom putea circula pe Autostrada 7. Anunțul făcut de Ministerul Transporturilor!