Autorul atacului terorist din Noua Zeelandă, în vizită în Bulgaria și România. Anchetă la Sofia

Autorul atacului terorist din Noua Zeelandă, în vizită în Bulgaria și România. Anchetă la Sofia
Brenton Tarrant, autorul atacurilor armate din Noua Zeelandă

Brenton Harrison Tarrant, bărbatul care a comis un masacru în două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă, a vizitat Bulgaria în noiembrie anul trecut, potrivit agenției de știri Francepresse, citată de Hotnews.

După câteva zile petrecute în Bulgaria, bărbatul a ajuns în București în 15 noiembrie, de unde a închiriat o mașină pentru a ajunge în Ungaria.

Potrivit procurorilor bulgari, atacatorul un australian în vârstă de 28 de ani, a fost în Bulgaria în perioada 9-15 noiembrie 2018.

Autoritățile de la Sofia au pornit o anchetă pentru a stabili ce activități a desfășurat autorul masacrului din Noua Zeelandă în perioada petrecută în Bulgaria. Oficial, bărbatul a spus că era atras de locurile istorice și că își dorea să studieze istoria țărilor balcanice. El plecase din Dubai spre Sofia pe 9 noiembrie iar în Bulgaria a vizitat 10 localități.

Brenton Harrison Tarrant călătorise și în 2016 în sud-estul Europei. Atunci a programat un circuit cu autocarul prin Serbia, Croația, Muntenegru și Bosnia-Herțegovina.

Vineri, bărbatul a ucis 49 de persoane și a rănit peste 40 în timpul rugăciunilor din două moschei din Noua Zeelandă.

Și ar fi vrut să continue masacrul înainte de a fi capturat de poliție, a declarat Jacinda Ardern, premierul Noii Zeelande. A fost prins de poliție la 36 de minute după ce s-a efectuat primul apel la numărul de urgență.

„Atacatorul era mobil, în vehiculul în care atacatorul se afla erau alte două arme de foc, și intenția lui era să continue atacul.” Jacinda Arden, premierul Noii Zeelande

Brenton Harrison Tarrant a fost inculpat pentru omucidere dar lista de acuzații ar putea fi mult mai lungă.