Temperaturile extreme au început deja să își spună cuvântul, însă autoritățile trag un semnal de alarmă și avertizează toți românii. Folosirea aerului condiționat în spații publice precum locul de muncă, magazine sau mijloacele de transport poate reprezenta un pericol în transmiterea noului coronavirus.
Cu toții am așteptat vara, însă temperaturile extreme și obligativitatea purtării mășilor de protecție fac ca românii să suporte tot mai greu căldura. Nu de puține ori soluția salvatoare în aceste condiții a reprezentat-o folosirea aerului condiționat în orice încăpere călduroasă ne-am fi aflat.
În contextul pandemiei de COVID-10, un ordin comun al ministerelor Muncii şi Sănătăţii le recomandă angajatorilor să nu pornească instalaţiile de climatizare. În egală măsură, orice aparat de aer condiționat prezent în spații în care este prezent un flux mare de persoane reprezintă un real pericol pentru sănătatea publică.
Bogdan Nica, medic şef DSP Prahova, a explicat ce se întâmplă atunci când instalatii de climatizare și ventilare sunt în funcțiune.
“Dacă stai în calea fluxului de aer condiţionat, curentul de aer poate să împingă particulele microscopice din salivă mai departe de distanţa de siguranţă de doi metri şi atunci există o creştere teoretică a riscului de infectare”, potrivit stirileprotv.ro.
Pentru a putea folosi în siguranță aceste aparate de climatizare este nevoie de o dezinfectare și o curățare foarte bună, dar și de nebulizarea încăperilor, acțiuni care presupun alocarea unui buget generos, ceea ce multe firme nu-și permit în contextul crizei financiare.
În prezent, multe instituții din sistemul public funcționează la temperaturi extreme, ceea ce îi determină pe angajați și clienți să adopte metode dintre cele mai caudate pentru a se feri de efectele nedorite ale căldurii.
Un alt medic care a avertizat asupra pericolului la care suntem expuși din cauza aerului condiționat este Virgil Musta. Renumitul medic face parte din echipa care a vindecat sute de pacienți de coronavirus și a fost numit de curând membru al Comisiei pentru managementul clinic și epidemiologic pentru COVID-19.
Intrând în legătură telefonică la Digi24, medicul a făcut precizări importante vizavi de transmiterea noului coronavirus de la aparatele de aer condiționat.
“În încăperi, este recomandabil ca acestea să fie foarte bine aerisite, nu neapărat cu aer condiționat, care, dacă nu are filtrele de securitate în regulă, s-ar putea să reprezinte un focar de contaminare. Există filtre speciale pentru aer condiționat, care sunt făcute pentru a steriliza aerul, dar sunt foarte scumpe și nu toate echipamentele de aer condiționat au aceste filtre”, atrage atenția medicul.
Acesta a continuat explicând că aerele condiționate din spațiile publice sunt mult mai periculoase decât cele din mașinile sau casele personale:
“Depinde, pe de altă parte, și despre ce fel de spații vorbim, dacă sunt spații de locuit, unde practic numai persoanele din respectiva casă pot contamina aerul, sau spații comune, de birouri, unde nu știi dacă sunt persoane bolnave purtătoare de virus și care pot contamina aerul.
Dacă aceste instalații nu au filtre speciale, ele reprezintă o sursă de contaminare. În asemenea spații, indiferent dacă se folosește sau nu aerul condiționat, este important să purtăm masca și să păstrăm acea distanță de 2 m”, a concluzionat acesta.