Ciclonul Boris a adus fenomene meteo extreme în mai multe țări din Europa, nu doar în România. În țara noastră, precum și în Cehia și Polonia ploile abundente au provocat inundații severe, în timp ce în Austria a nins ca în plină iarnă.
Ciclonul Boris, format în urmă cu câteva zile în nordul Italiei, a dus la o răcire bruscă a vremii în Europa și la precipitații abundente. Dacă în țara noastră, în Polonia sau în Cehia acestea au fost sub formă de ploaie, în Austria a nins abundent în unele zone, stratul de zăpadă ajungând să măsoare și 60 cm. Și în Germania și Slovacia autoritățile au emis atenționări de vreme rea.
După cea mai fierbinte lună august din istoria măsurătorilor în Austria, septembrie a venit cu zăpadă ca în plină iarnă. A nins în Tirolul austriac, iar în zonele montane stratul de zăpadă a ajuns să măsoare și 60 cm. În munții din Austria Superioară și Inferioară și în nordul Stiriei Superioare ar putea fi deschis deja sezonul de schi.
O parte a liniei ferate care leagă Bad Hofgastein și Böckstein din provincia Salzburg a fost închisă din cauza vremii, iar autoritățile i-au sfătuit pe oameni să își amâne călătoriile, dacă nu sunt urgente. În Viena temperaturile au scăzut sub 10 grade Celsius și sunt așteptate vânturi puternice, pe lângă ploaia abundentă, fiind posibile și alunecări de teren.
În țara noastră, meteorologii au emis noi avertizări de ploi și vijelii. Sudul Moldovei rămâne sub cod roșu de inundații, în timp ce ploile vor ajunge și în județele din vestul țării.
”Cantitățile de apă vor fi de 20-25 de litri pe metru pătrat și izolat 30 de litri pe metru pătrat. Totodată, din această seară și pe parcursul nopții, temporar va ploua în Moldova, dar în partea de nord și nord-vest, nu în zonele în care în ultimele 48 de ore s-au înregistrat cantități mari de apă și urmările le-am văzut cu toții”, a spus meteorologul Oana Catrina, potrivit Digi24.
”Mâine așteptăm ploi în vest, centru și nord, cu caracter local. Marți și miercuri, acestea se restrâng, urmând a se semnala doar pe suprafețe mici, cu precădere în centru, în nord și la munte, iar noaptea în partea de sud-vest”, a adăugat specialista ANM.
În România, bilanțul pierderilor de vieți omenești din cauza inundațiilor a ajuns la cinci. Câteva sute de oameni au fost nevoiți să își părăsească locuințele, din cauza apelor.