Australia, amenințată de noi fenomene extreme. Un ciclon va lovi vestul continentului
Cerul s-a făcut roșu de sânge deasupra unor părți din sud-estul Australiei duminică, în timp ce rezidenții au căutat refugiu împotriva incendiilor mortale, iar un pompier în vârstă a descris ultimele 24 de ore drept „una dintre cele mai grave zile ale noastre vreodată”.
Australia, amenințată de noi fenomene extreme
Fotografii din Pambula, în statul New South Wales, care arată un peisaj straniu, plin de fum, cu străzi pustii, luminate de un cer roșu strălucitor. La aproximativ 30 de kilometri (19 mile) sud, cerul roșu-sânge este împânzit peste orașul Eden.
Au fost sute de rezidenți care își caută adăpost pe plajă, în urma consilierii poliției, a spus un rezident Eden pentru CNN. Multe case au fost distruse în zonă, iar oficialii au spus că vor fi victime. Un număr de 146 de incendii ard în tot statul, cu 65 necontenite, conform Serviciului de Pompieri Rurali (NSWRFS). Duminică, aproximativ 2.700 de pompieri s-au confruntat cu incendiile.
„Condițiile s-au ușurat astăzi, iar pompierii au câștigat în lupta cu mai multe incendii periculoase. Nu există interdicții totale de incendiu pentru luni”, a postat pe Twitter NSWRFS.
Sâmbătă, un număr mare de proprietăți au fost pierdute în NSW, Fitzsimmons a spus că un bărbat în vârstă de 47 de ani a murit în urma unui stop cardiac în timp ce lupta cu un incendiu care amenința locuința prietenului său din Batlow. Bărbatul este cea de-a 24-a persoană decedată în acest dezastru.
Patru pompieri din NSW au fost spitalizați din cauza inhalării de fum, a epuizării căldurii și a arsurilor la mâini. Fitzsimmons a mai spus că aceste condiții pot fi agravate din nou în zilele următoare. Transportatorul australian Qantas a anulat duminică toate zborurile către Canberra și din capitala țării, din cauza fumului și a condițiilor meteorologice periculoase. Un pasager al companiei aeriene a observat duminică nori uriași cauzați de incendiile de peste NSW în timpul unui zbor de la Sydney la Melbourne.
Sunt nori pirocumulonimbus, furtuni provocate de foc, care se formează atunci când aerul fierbinte se ridică din focul de la sol, potrivit meteorologilor. Aerul se răcește și se condensează pe măsură ce este ascendent, determinând formarea unui nor.
„Acest proces este similar cu dezvoltarea furtunii. Ca atare, așa sunt și formele din interiorul bazei norului de pirocumulonimbus, care permit ridicarea și transportarea brațelor pentru a forma focuri noi.”, a declarat Derek Van Dam de la CNN Weather.
Un ciclon va lovi vestul continentului
În largul coastei din nord-vestul Australiei, ameninţând oraşul Broome cu rafale care ar putea atinge 125 de kilometri la oră, s-a format un ciclon ce a crescut azi în forţă, a informat Agenţia meteorologică australiană, citată de Agerpres.
Este vorba de furtuna tropicală Blake, deja clasificată drept ciclon de categoria 1, cu vânturi suflând cu 75 kilometri la oră. Este aşteptată să treacă în categoria a doua marţi dimineaţă, când va lovi Broome, un oraş de 14.000 de locuitori.