Puțini știu că Crocus Sativus este nume biologic pentru șofran. Șofranul este un condiment derivat din floarea Crocus sativus, cunoscută în mod obișnuit sub numele de „șofran crocus”. Firele florii sunt colectate și uscate.
Majoritatea plantelor de șofran sunt utilizate ca agent de condimentare și colorant în alimente și contribuie, de asemenea, la aroma vasului. De ani de zile șofranul este cel mai scump condiment din lume. Un kilogram poate ajunge la 30.000 de euro.
Mediul uscat și cald, precum Marea Mediterană și Orientul Mijlociu și, poate cel mai faimos, La Mancha, Spania sunt cunoscute pentru producția de șofran. Kashmirul administrat de India este cunoscut pentru șofranul de înaltă calitate.
Șofranul este cultivat comercial în principal în India, Spania și Iran. Alte țări producătoare de șofran sunt Afganistan, Italia, Franța, Noua Zeelandă, Pennsylvania, Portugalia, Grecia, Maroc, Turcia și unele părți ale Chinei.
Deoarece această plantă este răspândită în diferite părți ale lumii, tehnicile de plantare ale cultivării șofranului pot diferi și ele, în funcție de climă, tipul de sol, adâncimea de plantare și spațiul de porumb.
Cultivarea șofranului este o artă tradițională. În India, 5.707 hectare de teren sunt cultivate, iar 4.496 hectare se află exclusiv în Jammu și Kashmir. Pampore din Jammu și Kashmir și zonele învecinate produc în medie 2.128 kilograme de șofran în fiecare an.
Procesul de cultivare la șofran este plictisitor și meticulos. Acest lucru explică de ce condimentul a ajuns să fie atât de prețios încât să fie numit aur roșu. Șofranul este în mare parte cultivat și recoltat manual. Datorită cantității de muncă implicată în recoltare, șofranul este considerat unul dintre cele mai scumpe condimente din lume. Iată cele trei motive simple pentru care este atât de scump și merită valoarea acestuia.
Stigmele pot fi folosite pentru a face medicamente. Șofranul este utilizat pentru astm, tuse, tuse convulsivă și ca expectorant.
Șofranul conține mai mulți compuși chimici derivați din plante despre care se știe că au fost proprietăți antioxidante, de prevenire a bolilor și de promovare a sănătății.
Pistilele lor de flori compun mai multe uleiuri volatile esențiale, dar cel mai important dintre toate este Safranal, care conferă șofranului aroma sa plăcută.
Componentele active din șofran au multe aplicații terapeutice în multe medicamente tradiționale ca antiseptic, antidepresiv, antioxidant, digestiv, anticonvulsivant. Acest condiment este o sursă excelentă de minerale precum cupru, potasiu, calciu, mangan, fier, seleniu, zinc și magneziu.
Este considerat cel mai bun pentru a vindeca problemele pielii. În timpul sarcinii, femeilor li se recomandă să consume lapte de șofran, deoarece stimulează fluxul sanguin pelvian.
Producătorii legitimi vor testa acest standard, deoarece este independent de orice autoritate de reglementare. Iranul și Spania au propriile standarde interne de calitate a șofranului. Gustul și aroma subtile ale șofranului îl fac ușor de adăugat în dieta ta. Se armonizează cu mâncăruri sărate și trebuie înmuiat în apă fierbinte sau lapte pentru a da o aromă mai profundă.