Au trecut la o săptămână de lucru de patru zile: ce s-a întâmplat după i-a uimit pe toți

de: Puiu Alexandru
12 08. 2019

În aproape fiecare colț al mapamondului, săptămâna de lucru are cinci zile, dar o companie a decis să facă un experiment cu doar patru zile de muncă.

Cu excepția celor câteva sărbători legale din an care, pentru anumiți angajați, se reflectă în zile libere suplimentare, muncim cel puțin cinci zile pe săptămână. Avem acest program de atât de mult timp, încât pare imposibil să fie altfel. Din fericire însă, unii sunt curioși dacă se poate și altfel.

Versa este o companie din Melbourne, Australia. Conform descrierii oficiale, este specială pe experiență în premieră pe voce, digital și mobile. De curând însă, nu a făcut valuri în presă prin intermediul unui produs revoluționar, ci datorită unei alegeri un pic ciudate pentru angajații săi.

Anul trecut, au decis să facă un experiment și să adopte un program de lucru de patru zile pe săptămână, în loc de cinci. Schimbările s-au văzut imediat. Partea interesantă este însă că nu a fost eliminată vinerea sau lunea din program, ci ziua de miercuri. E ca și cum ai un mini-weekend în mijlocul săptămânii.

Într-un interviu acordat celor de la LADbible, directorul administrativ al companiei și-a manifestat entuziasmul pentru noul sistem de lucru. ”Închidem clădirea în zilele de miercuri, iar asta permite echipei noastre să-și rezolve diverse probleme administrative, să se bucure de timp cu familia, să facă sport sau să se odihnească, în loc să le stivuiască pe toate în weekend.”, a afirmat Johny Clow.

Inițial, a fost vorba doar de un experiment care a avut loc în luna iulie a anului trecut, la inițiativa CEO-ul Kath Blackman. Deși pare o soluție permanentă, Blackman a spus că, de fapt, este un experiment continuu. Când nu va înceta să fie benefic pentru mediul de lucru, va reveni la săptămâna de lucru din cinci zile, dar nu crede că se va întâmpla vreodată.

”Miercui are sens, pentru că este mijlocul săptămânii. Abordarea afacerii din prima unor săptămâni de lucru mai mici crează un model complet nou. Vineri devine o zi foarte profitabilă, când, în alte companii, angajații iau un prânz prelungit sau pleacă mai repede de la lucru.”, a explicat CEO-ul.

În practică, de la adoptarea noului program de lucru, încasările companiei au crescut cu 46% de la an la an, iar retenția angajaților a crescut de la 72 la 88%. Asta înseamnă că oamenii sunt mai mulțumiți și nu își mai caută de lucru în altă parte.