22 aug. 2024 | 14:21

Au fost dezvăluite cauzele prăbușirii elicopterului președintelui Ebrahim Raisi. Ce s-a descoperit în urma investigației

Politică Externă
Au fost dezvăluite cauzele prăbușirii elicopterului președintelui Ebrahim Raisi. Ce s-a descoperit în urma investigației
Au fost indetificate 2 motive pentru prăbușirea elicopterului

Pe 19 mai, inexplicabil, elicopterul în care se aflau președintele iranian Ebrahim Raisi și ministrul de Externe s-a prăbușit. Deși inițial se specula prezența celor doi, ulterior avea să fie confirmată oficial, la fel și decesul. Au trecut deja trei luni de atunci, iar acum au fost dezvăluite cauzele prăbușirii elicopterului președintelui Ebrahim Raisi. Deși oficialii armatei iraniene neagă informațiile, totuși s-a aflat ce s-a descoperit în urma investigației.

Pe 19 mai, președintele iranian Ebrahim Raisi a murit în accidentul aviatic

Ebrahim Raisi, în vârstă de 63 de ani, a murit alături de ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian și de doi înalți oficiali locali aflați la bordul elicopterului la 19 mai.

Cadavrele au fost găsite după ore de căutări frenetice într-o regiune muntoasă cețoasă din provincia Azerbaidjanul de Est din Iran. Președintele și ceilalți bărbați zburau într-un elicopter Bell 212 de fabricație americană, când, din cauza condițiilor meteorologice dificile.

Au fost dezvăluite cauzele prăbușirii elicopterului președintelui Ebrahim Raisi. Ce s-a descoperit în urma investigației

Ca urmare a acestie situații, aeronava și-a pierdut capacitatea de a face față greutății pe care o transporta, a raportat agenția de știri Fars, citând o sursă de securitate. Până la 40 de echipe de salvatori, inclusiv Garda Revoluționară din Iran.

Au fost trimise la fața locului ambulanțe, chirurgi, rangeri, drone și câini, implicate în căutarea lui Ebrahim Raisi, care a durat ore întregi din cauza ceții, a ploii și a întunericului.

Au fost dezvăluite cauzele prăbușirii elicopterului

Din primele declarații, imediat după incident, autoritățile iraniene declarau că accidentul ar fi fost cauzat de condițiile meteorologice nefavorabile. Sursa a subliniat că este absolut sigur că „ceea ce s-a întâmplat a fost un accident”:

„Ancheta în cazul prăbușirii elicopterului ayatollahului Raisi a fost finalizată”, a declarat sursa anonimă pentru agenția de presă.

Au fost dezvăluite cauzele prăbușirii elicopterului președintelui Ebrahim Raisi. Ce s-a descoperit în urma investigației

Cele două motive ale accidentului au fost identificate ca fiind condițiile meteorologice neadecvate și incapacitatea elicopterului de a face față greutății pe care o transporta, ceea ce a dus la prăbușirea acestuia, a adăugat sursa.

Ancheta indică faptul că elicopterul transporta două persoane în plus față de capacitatea permisă de protocoalele de securitate, a declarat sursa pentru agenția de presă Fars.

Ce s-a descoperit în urma investigației?

Agenția Fars a citat o sursă de securitate anonimă informată cu privire la ancheta finală, care a declarat că „nu au identificat niciun factor suspect” în evaluările lor finale.

Cu toate acestea, centrul de comunicații al Statului Major al Forțelor Armate, responsabil pentru publicarea informațiilor privind ancheta accidentului, a negat concluziile raportului, a raportat mass-media de stat. În luna mai, armata declarase că nu a găsit nicio dovadă de activitate criminală în accident.

„Ceea ce se menționează în știrile Fars despre prezența a două persoane în elicopter împotriva protocoalelor de securitate … este complet fals.”, au declarat forțele armate.

Au fost dezvăluite cauzele prăbușirii elicopterului președintelui Ebrahim Raisi. Ce s-a descoperit în urma investigației

Oficialii călătoreau în urma unei vizite la președintele azer pentru a discuta proiectul comun de infrastructură a barajului Qiz-Qalasi peste râul Aras, care separă Iranul de exclava azeră Nakhchivan, când elicopterul s-a prăbușit între Jolfa și regiunea de frontieră Varzaqan.

Președintele Raisi era un adept al liniei dure, și văzut ca un potențial succesor al liderului suprem al Iranului, Ali Khamenei. De la preluarea mandatului în 2021, acesta a ordonat înăsprirea legilor privind moralitatea, a supravegheat o reprimare sângeroasă a protestelor antiguvernamentale și a exercitat presiuni puternice în cadrul negocierilor nucleare cu puterile mondiale.

Parteneri
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea succes pe toate planurile
Redactia.ro
Fructul care e o adevărată bombă calorică. Ne îngrașă și e echivalentul a 600 grame de carne de vită
Click.ro
Ce l-ar fi supărat pe Iohannis. Poliția maghiară intervine cu explicații
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
'În fața camerelor, zâmbet. În spate...' Bursucu, dezvăluiri despre latura nevăzută a Andreei Marin. Au lucrat 3 ani împreună! Ce se întâmpla când camerele de filmat se opreau
Unica.ro
Se lasă ger crunt în România. Temperaturile scad alarmant
EVZ.ro
Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului 2024. Ce se face pe 14 noiembrie
Spynews
Elena Udrea nu mai scapă! Decizia este definitivă
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Mediaflux
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Lala, primele declarații după anunțul că este însărcinată. Ce a spus viitoarea mămică
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro