Atenţionare de la ANM! E alertă de ploi şi vijelii în România, va fi prăpăd

de: Stan Nicu
01 07. 2023

ANM a transmis o alertă imediată Cod Galben de ploi şi vijelii! Sunt aşteptate averse, descărcări electrice, grindină şi intensificări ale vântului, în mai multe judeţe din ţară. Așadar, România va fi cuprinsă în scurt timp de fenomene meteo extreme!

E alertă de ploi şi vijelii în România, va fi prăpăd

Așadar, avertizare de vreme rea din partea ANM! Meteorologii au emis o alertă imediată Cod Galben de ploi şi vijelii, iar fenomenele meteo așteptate sunt unele extreme! Astfel, în intervalul 1 iulie 2023 ora 18:00 – 02 iulie, ora 06:00, sunt aşteptate fenomene de instabilitate atmosferică temporar accentuată, în Banat, sudul Crişanei şi Oltenia.

Sunt așteptate averse şi cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu rafale de 55…70 km/h), pe arii restrânse vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp cantităţile de apã vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 40 l/mp.

Weekend plin de ploi, în mai multe zone din țară

Meteorologii au mai anunțat că în perioada 01 iulie 2023, ora 18:00 – 02 iulie 2023, ora 23:00, vor fi perioade cu averse, descărcări electrice, izolat grindină şi local intensificări ale vântului, cu viteze de 45…55 km/h. Ploile încep de sâmbătă seara, şi în noaptea de sâmbătp spre duminică (01/02 iulie) în regiunile vestice şi sud-vestice, iar duminică (02 iulie) îndeosebi la deal şi munte, precum şi în sud-est. Local se vor acumula cantităţi de apã de 15…25 l/mp şi izolat peste 30 l/mp.

„Începând de astăzi, (sâmbătă- n.r.), ora 18:00, județul Mehedinți se va afla sub atenționare meteorologică Cod Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă până duminică, 2 iulie, la ora 06:00. În intervalul menționat, local, sunt prognozate averse, care pot avea caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, cu rafale de 55…70 km/h, iar pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp”, anunță ISU Mehedinți.

Recomandări ISU Mehedinți pentru populație

ISU Mehedinți a venit cu recomandări pentru populaţie, pentru prevenirea unor situații de urgență. Astfel, cetățenii sunt îndemnați să curețe șanțurile și rigolele de scurgere, în scopul facilitării evacuării normale a apelor pluviale.

„În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu încerce traversarea lor și să nu se apropie de malurile acestora. În situația manifestării vântului puternic, aceștia trebuie să întrerupă orice activitate desfășurată în aer liber și să se adăpostească în imobile sau spaţii închise, care să le asigure protecţia. Parcarea autoturismelor se va face în zone ferite, la distanţă de copaci, stâlpi de electricitate sau alte obiecte care i-ar putea răni prin cădere”, se arată în finalul comunicatului de presă.