În cursul acestei seri avem parte de o nouă alertă meteo ANM de cod galben de instabilitate atmosferică. Există și un cod portocaliu de ploi torențiale, iar conform datelor este pericol de inundații în aceste zone din România. Citește mai departe și vezi care sunt aceste zone.
În ultimele 24 de ore, fenomenele meteo extreme au pus stăpânire pe mai multe zone din țară, rezultatul fiind instabilitate atmosferică și zone inundate ca urmare a căderilor de apă și a formării de viituri. La ora la care scriem este în vigoare cel puțin o alertă meteo ANM de instabilitate atmosferică:
”În intervalul menționat vor fi perioade cu averse, descărcări electrice, izolat grindină și local intensificări ale vântului, cu viteze de 45…55 km/h.
Astfel de manifestări se vor semnala în după-amiaza zilei de marți (27 iunie) și în cursul nopții de marți spre miercuri (27/28 iunie) în vestul, centrul și nordul țării, iar pe parcursul zilei de miercuri (28 iunie) în sud, sud-est, la munte și local în restul teritoriului.
Pe alocuri se vor acumula cantități de apă de 15…25 l/mp.”, anunță ANM, precizând că avertizarea este valabilă până mâine la ora 23:00.
Vezi și: O nouă atenţionare de la ANM! Zonele în care vremea va face prăpăd, a fost emis Cod galben
Alta vine din partea hidrologilor, sub formă de cod portocaliu. Conform Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), la această oră și în cursul zilei de mâine, 28 iunie, există riscul unor inundații pe cursurile unor râuri, avertizarea fiind valabilă până la ora 12:00,.
Bazinele hidrgorafice intrate sub această incidență sunt Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crişul Alb, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Bistriţa (afluent al râului Siret).
Tot astăzi, ANM a mai emis o avertizare pentru Banat, Crișana, Maramușe și nordul și vestul Transilvaniei, o nouă alertă meteo ANM de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă până la ora 03:00, în dimnineața zilei de 28 iunie:
”În intervalul menționat, în nordul Banatului, Crișana, Maramureș, vestul și nordul Transilvaniei, precum și în nordul Moldovei, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.
Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu rafale de 55…70 km/h), pe arii restrânse vijelii și grindină.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.”, mai precizează ANM.
Vezi și: Cum va fi vremea până la sfârșitul lui iulie 2023. Prognoza meteo pentru luna lui Cuptor
În ceea ce privește codul portocaliu de inundații, INHGA face precizarea că avertizarea emisă este valabilă până mâine, accentuând faptul că ”se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de inundaţie”