Atenție, șoferi români! Dispozitivul din mașină care te pune în pericol. Costă doar 10 lei

de: Gabriel Esanu
21 11. 2020

În întreaga lume se desfășoară importante campanii pentru a convinge șoferii de importanța centurii de siguranță. Dar pentru unii români, toate avertismentele nu au fost suficiente. Și continuă să încerce să păcălească forțele de ordine, expunându-se astfel la riscuri uriașe. Iar cea mai nouă modalitate de a păcăli sistemul de avertizare al mașinii este adaptorul de centură, scrie cars.ro. Așa numita centură falsă.

Statistică alarmantă: jumătate dintre victimele accidentelor rutiere nu purtau centura de siguranță!

Adaptorul pentru centura de siguranță sau centura de siguranță falsă este un dispozitiv special creat pentru mașină. Și se introduce în locul centurii de siguranță propriu-zise când vă aflați la volan sau pe scaunul din dreapta al pasagerului. Scopul este acela de a opri avertizările acustice și luminoase emise atunci când nu purtați centura de siguranță. Astfel de dispozitive se găsesc la orice colț de stradă, dar și pe internet. La o simplă căutare, veți găsi nenumărate modele, multe la prețuri ce nu depășesc 10 lei. Mulți șoferi aleg sa inșele tehnologia modernă, dar își pun viața în pericol. Și de multe ori și pe a pasagerilor.

Pe site-ul oficial al Poliției Române se explică importanța utilizării centurii de siguranță: „Centura de siguranţă a dovedit, de-a lungul timpului, că poate salva vieți sau atenua șocul unui accident auto. Centura de siguranţă are rolul de a proteja pasagerii autoturismului, inclusiv șoferul. O funcție esențială a acesteia este aceea că reduce riscul accidentării la coloana vertebrală, întrucât, la momentul impactului, te va ține nemișcat, în scaunul mașinii, cu spatele drept. De asemenea, prin purtarea centurii, se exclude riscul părăsirii autoturismului în momentul unui impact”.

Doar în primele șapte luni din 2019 au fost constatate 170.095 de contravenții pentru lipsa centurii de siguranță. Atât la șoferi, cât și la pasageri. În ceea ce privește victimele accidentelor rutiere, statisticile sunt alarmante. Din 1.900 de oameni care au murit pe șosele, într-un singur an, jumătate dintre ei nu purtau centura de siguranță. Toate persoanele dintr-un autovehicul care se afla in miscare sunt obligate sa poarte centura de siguranță. Indiferent de locul pe care îl ocupă în mașină. Așa cum se prevede în cele mai noi reglementări din Codul Rutier.