Dacă nu ești atent la prevederile din Codul Rutier, te poți trezi cu o amendă considerabilă și cu puncte de penalizare. În ciuda aparențelor că-i o practică obișnuită, n-ar trebui să parchezi mașina pe trotuar. Sau cel puțin nu când vrei să eviți o amendă.
Conform cifrelor oficiale, în București sunt prea multe mașini. Institutul Național de Statistică arată că, la 1,8 milioane de locuitori, sunt înmatriculate 1,4 milioane de mașini. În ciuda tendinței europene de-a renunța la mașina personală, în București lucrurile stau invers.
În Europa, estimările arată că parcul auto va creşte cu 1,4% până în anul 2025, după care se va reduce cu 5,4% până în 2030. De ce ar trebui să știi toate astea? Pentru că mașinile din București duc la o altă problemă: parcarea. Și așa ai mașini multe parcate pe trotuare.
Chiar dacă ți se pare o practică banală de-a parca pe trotuar, Poliția te poate amenda și îți poate da puncte de penalizare dacă faci asta.
Amenda pentru oprirea neregulamentară, implicit parcarea pe trotuar, e cuprinsă între 290 de lei și 435 de lei. Totodată, Poliția Rutieră te poate sancționa și cu două puncte de penalizare.
Potrivit mențiunilor din Codul Rutier, trotuarul reprezintă spațiul longitudinal, situat în partea laterală a drumului, separat în mod vizibil de partea carosabilă prin diferență sau fără diferență de nivel. Totodată, este destinat exclusiv circulației pietonilor.
Șoferii mai pot invoca un argument. În trecut, legea permitea parcarea pe troturare în absența marcajelor sau a indicatoarelor. Regula, în acest caz, era cea de-a le lăsa pietonilor un spațiu de un metru. Ceea ce, în București cel puțin și în alte orașe mari din România, nu-i o regulă respectată.
Mai trebuie să știi că, pentru staționare neregulamentară, poți fi amendat cu 580 de lei până la 725 de lei. În cazul acesta, pot fi acordate și trei puncte de penalizare.