În luna iulie a acestui an, printr-un nou proiect de lege, numărul 149/2020, cei ce stau la bloc și doresc închiderea balcoanelor de la parter, vor trebui să respecte reguli noi. În caz contrar există riscul unor amenzi consistente.
Potrivit documentului promulgat, Legea 149/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, cel ce va dori să-și închidă balconul va trebui să facă o documentație ce va trebui să conțină un acord primit din partea asociației de proprietari, nu a vecinilor, cum era până acum. Proiectul de lege se aplică, avâțnd în vedere că a fost publicat deja în Monitorul Oficial.
Conform noilor modificări legislative, cei care vor să își închisă balconul ori logia, și se află la parterul blocurilor, nu vor mai avea nevoie de acordul vecinilor, ci de un acord de la asociația de proprietari a imobilului. Locuitorii acestor apartamente vor trebui să aibă motive bine întemeiate, care să fie legate de reducerea efectelor noxelor, a zgomotelor sau de securitatea apartamentului. Noua lege spune că este nevoie de un acord scris al vecinilor, iar în cazul în care acest document nu se află în posesia celui ce dorește aceste modificări, riscă amenzi și de 10.000 de lei.
”Se stabilește că locuitorii ce vor să-și închidă balconul/ balcoanele sau logia/ logiile situate la parterul blocurilor nu mai au nevoie de acordul vecinilor, ca până acum, ci de un acord de la asociația de proprietari a imobilului.”, se stipulează în Legea nr. 149/2020.
Același act normativ mai specifică obligativitatea notificării în cazul în care deținătorul unui apartament, în afara de închiderea balconului, dorește să modifice și alte structuri în apartament, va fi obligat să dețină o autorizație de construire.
”Se stabilește obligația expresă a proprietarilor de a comunica asociației și organului fiscal local orice schimbare a suprafeței construite sau utile, în cel mult 30 de zile de la încheierea lucrărilor. Nerespectarea acestei obligații atrage o amendă de la 200 la 1.000 de lei. La capitolul amenzi, Legea asociațiilor de proprietari prevede mai multe sancțiuni care pot fi incidente pentru fapte ce au legătură cu modificările de apartament.”, se mai stipulează în Legea nr. 149/2020.
Decizia a fost publicată în luna iulie și trebuia să lămurească o chestiune de drept civil, și care clarifică situația facturilor de utilități emise pe numele unei asociații de proprietari.